Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие

...
Река Дунав достигна критично ниски нива по цялото си поречие
Коментари Харесай

Река Дунав достигна критично ниски нива, на места корабоплаването е спряло

Река Дунав доближи сериозно ниски равнища по цялото си поречие и тук-там корабоплаването е спряло. В български води при Свищов има затънал транспортен съд към този момент от 3 седмици и екипажът му бедства. Заради ниското равнище круизни кораби са блокирани в Унгария, Австрия и Германия.

Русе

Нивото на Дунав по целия корабоплавателен път сериозно се намалява и прогнозата е да продължава да пада. Притоците в Горен Дунав също са маловодни, от 3 месеца не е имало превалявания, няма и прогноза за дъжд и обстановката с всеки минал ден се усложнява. В българския сектор има 16 прага.
инж. Павлин Цонев - изп. шеф на АППД: Като сдържаност може би приближаваме 2003 година, защото към този момент при пегел Русе следим стойност минус 11, което демонстрира, че водните равнища са съвсем метър под ниското корабоплавателно равнище. Това е особено освен за българския сектор.
Блокирано е корабоплаването в Горен Дунав. Русенска компания е прекратила екскурзиите на пасажерите си поради неспособност плавателните съдове да се придвижват. А пасажерите ще би трябвало да бъдат обезщетени за провалените круизи.
инж. Павлин Цонев - изп. шеф на АППД: Миналата седмица във Виена целият пристан за пасажерски кораби беше покрит от пасажерски кораби, които престояват и точно поради тези ниски водни стоежи и невъзможността да преминат сектора от Виена до Братислава. Такива проблеми има и в региона на Вахау, където реката е свободно течаща.
Търговските кораби също мъчно се придвижват. До заседналия при Свищов транспортен съд може да се стигне единствено с лодка, с цел да се доставят хранителни запаси на екипажа. Заради ниското равнище единствено една от русенските търговски компании е правила поправки на два от корабите си. Бави се превозването и на товарите.
Валентин Пашанов - началник отдел „ Експлоатация на флота ": Ние се опитваме да изпълняваме нашите търговски контракти с цената на ужасно доста старания и загуби някои път… Товарите са на най-малко 50% по-малки и самият превоз става неефикасен.
Според експертите една от аргументите за маловодието, което от време на време се следи през последните 40 години, се дължи на икономическата активност в региона на реката.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР