Режисьорът на Дълбоката държава Матю Паркхил: Можете спокойно да гледате

...
Режисьорът на Дълбоката държава Матю Паркхил: Можете спокойно да гледате
Коментари Харесай

Матю Паркхил: Живеем в интересни времена, когато истината се поставя под съмнение

Режисьорът на " Дълбоката страна " Матю Паркхил: " Можете умерено да гледате втори сезон, без да сте гледали предходния, по този начин е умислен ".

[ "Фокс нетуъркс груп България "] На 13 май стартира втори сезон на известният шпионски трилър - " Дълбоката страна ", който ще се излъчва по Fox. Втори сезон се потапя още по-дълбоко в мътните води и политическия свят на дълбоката страна. След неуспеха си в Близкия Изток, тези сили насочват вниманието си към Субсахарска Африка, в опит да разграбят естествените ѝ запаси. Това е първата мръсна война за чиста сила.
Заедно с Уолтън Гогинс, във втори сезон вземат участие и към този момент познати лица от актьорския състав на първи, като Джо Демпси, ( " Игра на тронове ", Skins), Карима Макадамс (Fearless, " Викингите " ) и други

Пилотният сезон на сериала, предходната година се радва на сериозен триумф, като удвоява междинния брой на феновете на FOX в прайтайм в Европа и Африка. " Дълбоката страна " е и най-гледаната поредност, предавана по EPIX през 2018 година в Съединените щатите.

Със съдействието на " Фокс нетуъркс груп България " - " Капитал " ви среща със един от основателите на " Дълбоката страна ", сценариста и режисьор Матю Паркхил, който приказва за генезиса на термина " дълбока страна ".
Защо през днешния ден дълбоката страна е настояща тематика?

- Сега слушаме доста за дълбоката страна и като че ли има " дълбока страна ", съответстваща на всяко политическо разбиране - което е полуда. Понятието " дълбока страна " съществува от дълго време, още преди Втората международна война, само че схващането, че ранните разследващи общности упражняват " непозволено въздействие върху държавните управления ", е в основата на концепцията. Всъщност това е турски термин, derin devlet. Мисля, че за пръв път е бил употребен през 90-те години на предишния век като отпратка към активността на турските разследващи служби.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Що се отнася до аргументите да е настояща, забавното е, че постоянно ми задават този въпрос, за дълбоката страна, тъй като върша сериал с такова име, " Дълбоката страна ", само че в действителност не съм теоретик на конспирацията. Много от това, на което основавам сезоните, са добре документирани, действителни събития, и оттова построявам история. Живеем в забавни времена, когато се слага под подозрение самото разбиране за истината: има ли истина, има ли обстоятелства или " различни обстоятелства ". Всеки, наподобява, има своя лична версия на това какво е " дълбоката страна " - за някои тя е зложелател, а за други е авангард на истината и справедливостта. Реалността на " дълбоката страна " е, че има повече от един тип.

Има една имитация, която Нейтън Милър (в ролята е Уолтън Гогинс) споделя във втория сезон на сериала, когато сенатор пита за дълбоката страна и той споделя: " Няма дълбока страна, сенаторе, има единствено един куп богати остарели бели момчета, които са се вкопчили във властта. " Не съм сигурен, че е вярна визията за огромен оркестриран режим, в който всичко е обвързвано. Обаче несъмнено е правилно, че някои ползи не престават да са едни и същи и се обслужват по същия метод, без значение дали имате демократично или републиканско държавно управление, лейбъристко или консервативно държавно управление. Съществува континуум от ползи, които не престават да се обслужват от същите хора, които го вършат от десетилетия.

Можете ли да дадете някои образци или доказателства за действителни събития от новините в днешно време, които се открояват, съгласно вас?

- Този сезон стартира със гибелта на трима американски военни от специфичните елементи в Мали, а в края на предходната година, мисля, четирима американски военни от специфичните елементи бяха убити в Нигер. Когато чух за това предходната година, незабавно си помислих: " Какво в действителност се случва там? Защо са там? Какво вършат? Свързано ли е с войната против тероризма? " Няма подозрение, че войната против тероризма служи на избрани ползи. Продължава поради избрани бизнес ползи. Все повече се разраства поради парите, които могат да се завоюват от нея. Безспорно е. Героят на Уолтън, Нейтън Милър, е основан на амалгама от някогашни чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ, които в този момент работят в частния бранш. Няма да загатвам нито едно име, само че персонажът Нейтън се роди от историите на трима - четирима. Снимахме, когато видях публикация в " Ню Йорк Таймс " за това по какъв начин Централно разузнавателно управление на САЩ строят секрети бази за безпилотни самолети в Сахара, за което значително става дума в историята тази година. Отново, каква е повода? Само въпрос на сигурност ли е, или се случват други неща?

Тази година прочетох невероятни книги, " Машината за разграбване " (The Looting Machine), в която се приказва за суровинната стопанска система в Африка, използвах я за изследванията си. Има един изумителен документален филм на " Ал Джазира " – " Сираците на Сахара " (Orphans of the Sahara), за туарегите. Друга книга е " Пътят на ножа " (The Way of the Knife), за Централно разузнавателно управление на САЩ от 11 септември до през днешния ден. Учил съм история и обичам да чета такива книги с необикновено добре проучени обстоятелства и да намирам върху какво да стъпя в действителността, с цел да стартира да строя историята си.

Миналата година с нас беше някогашен офицер от МИ6, сверявах всичко, което желаех, с него, споделях: " Виж, това е за развлечение, само че бих желал човек като теб да ми даде противоположна връзка какъв брой се отклоняваме от истината. Или не се отклоняваме, в някои случаи. " Сред най-приятните реакции към миналогодишния сезон се числят тези на доста високопоставени хора, без значение дали английски военни или от американските разследващи служби, които споделяха за сериала: " Направили са си изследванията, внимавали са, постарали са се да показват нещата вярно. "

Не може всичко да се получи правдиво и постоянно ще има креативна независимост на места, само че сериалът е роден от действителни случки. Тази година се развива в Мали и доста от нещата, които се случват - милитаризацията на сахарския регион да вземем за пример се случва в област, наречена Ел Дорадо на Сахара, земя, извънредно богата на минерали и руди. Дали става дума за въглищата, желязото, боксита или урановите руди, газовите или нефтените залежи - милитаризацията на Сахара ли е завесата, зад която корпоративните ползи се възползват от тези първични материали? Това е част от подтекста на тематиката в този сезон, а всички тези неща се случват сега.

Матю Паркхил на снимачната площадка на " Дълбоката страна "

[ " Фокс нетуъркс груп България " ]
Интересувате ли се от политика?

- Интересувам се от политика. Не приказвам прекомерно доста за нея, тъй като живеем във време, когато политическият спор е изпълнен с прекомерно доста жлъчност и ненавист. Изглежда от дълго време, само че в действителност не беше чак толкоз, може би преди шест - седем години, можехме да водим политически полемики и да не сме съгласни един с различен, без да ни иде да издерем очите и прегризем гърлото на събеседника си. Ставам доста внимателен, когато приказвам за личните си политически пристрастия, тъй като се трансфораха в доста неприятно нещо. Но имам политическа позиция и в случай че гледате сериала, ще разберете каква е.

Какво е отношението към сериала? Как се приема от публиката?

- Когато излезе сериалът с името " Дълбоката страна ", хората одобряваха, че е агитация за Тръмп. Имаше изявления с тематика: " Как е допустимо да създадат сериал, пропагандна машина за президента Тръмп? " В това се крие част от казуса през днешния ден. Никой не си и помисля да изследва, преди да изкаже мнение. Никой не си и помисля да гледа сериала. Хората просто отсъждат – не всички, доста пресилвам, – само че мнозина неотложно дават оценка, без да схващат какво правят оценка, за мен това е впечатляващо.

Мисля, че сериалът е съответстващ. Миналата година, по необичайно стичане на събитията, политическата история беше за иранското нуклеарно съглашение, а когато сериалът стана подготвен, Тръмп се отдръпна от това съглашение тъкмо по времето, когато епизодите се излъчваха в Америка. Не бих могъл да го предвидя, няма метод, само че когато проучвах първия сезон, знаех, че не престават проблемите с нуклеарното съглашение.

И тази година се пробвах да намеря сцена, на която да се разиграе историята, и сериалът е съответстващ. Разказваме истории, родени от политическите действителности на днешния ден. Но това е и трилър, както и забавление, а в този сериал ми харесва това, че е комбинация от политическата значителност и прочувствените сюжетни линии. Всички наши герои, всеки един от тях, заплащат някаква цена. Постъпките им си имат цена, а аз доста обичам да виждам по какъв начин животът им се повлиява от дейностите им, тъй като концепцията за тези хора, които работят в разследващите общности е, те имат вяра в това, което вършат. Те имат вяра, че вършат своето кътче от света по-безопасно място, в това няма никакво подозрение.

Но приказвах с мнозина от тях и наподобява, че постоянно има цена. Те постоянно заплащат някаква цена. Какво е целесъобразно в името на опазването на сигурността на страната и какво се случва, когато прекрачиш границата? Какво се случва с персоналния ти живот? Какво се случва с теб като човек? Как се отнасяш към децата си? Към колегата си? Как спиш нощем? Всички тези сюжетни линии са включени в сериала.

" Сириана " оказа въздействие върху мен и сериала. Този филм беше политически съответстващ и в това време вплете по-значителни прочувствени сюжетни линии – това се опитахме да създадем и ние. Тази година е по-скоро ансамблова история, Уолтън Гогинс е основният артист със своя воин Нейтън Милър, само че надниквате и в главата на Хари (Джо Демпси) и научавате повече за Лейла (Карима Макадамс). Има още един нов воин, Съливан, изигран от Виктория Хамилтън от " Короната ", в действителност им влизате под кожата и виждате цената, която заплащат, за работата си.

Затова обичам да работя по този сериал - салдото от разказването на политически достоверна история и прочувствените сюжетни линии, което е и необикновено амбициозно. В момента снимаме в пустинята Сахара, не са доста телевизионните продукции, които вършат такива неща. Но в никакъв случай не не помня, че това е и забавление и би трябвало да задържиш интереса на феновете, да поддържаш прочувствената им връзка с персонажите, и в никакъв случай, в никакъв случай, да не ги губиш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР