Режисьорът на Черна котка, бял котарак“ говори за идеите в

...
Режисьорът на Черна котка, бял котарак“ говори за идеите в
Коментари Харесай

Емир Кустурица пред БНТ: Хората на Балканите имат работа, но парите не им стигат

Режисьорът на „ Черна котка, бял котарак “ приказва за концепциите в основите на дървения град Кустендорф, полезностите, които търси в киното и несъмнено разяснява Западните Балкани и международната политика. Големият създател застана пред камерата на Българска национална телевизия по време на филмовия фестивал в Кустендорф - дървеният град, издигнат по негова концепция.

Българска национална телевизия: Кустендорф е като град на фантазиите. Каква беше Вашата фантазия, когато построихте дървения град?

Емир Кустурица, режисьор: Винаги си припомням Ефес - един от най-древните антични градове и се усещам доста повече като човек, обвързван с предишното, в сравнение с с бъдещето. Откакто новият свят ни дава елементарен достъп до предишното и бъдещето, концепцията за града като общественост и метод на мислене не съществува, тъй като градовете към този момент са лишени от смисъл. Стават все по-големи и по-големи и се усилва броят на жителите им. Кустендорф е противоположното на това. Голяма привилегия е да живееш измежду природата, измежду доста животни, само че и измежду доста хора, които се интересуват от просвета.

Българска национална телевизия: Днес говорихте за метафорите, само че метафора на какво е този град, където улиците с имената на огромни персони?

Емир Кустурица, режисьор: Днес светът е неправдив - поставяйки поп-изпълнителите, режисьорите, футболистите и писателите в една група, даже когато на тях не би им харесало да споделят една и съща страница в една книга и едни и същи места по малкия екран. Точно на този свят желая да се опълчва. Искам това място да загатва химера и в това време да кажа, че утопията е невъзможна.

Българска национална телевизия: Има толкоз младежи на това място виждам и по какъв начин обичате да разговаряте с всички гости.

Абсолютно! Когато стартира градежът на този град, от това място минаваха електрически стълбове и жици. За тези години фестивалът завоюва уважението на доста хора. Това място е посещавано от хора, които ще оставят своя отпечатък в историята на киното. Искам да бъда с тях и в това време да бъда обкръжен от младежи, с цел да мога да сътворявам смисъл.

Българска национална телевизия: Каква беше повода тази година да включите и български филм в програмата?


Емир Кустурица, режисьор: Всъщност аз самият не дефинирам кои филми да бъдат включени в програмата на фестивала. Единственото, което мога да направя е да приказвам със селекционерите и да им дам насоки. За тези години присъединяване на български филми е малко, само че това не значи, че и в бъдеще ще е по този начин. Ако един филм е тук, това значи, че дава отговор на главната концепция на фестивала - в Кустендорф имаме вяра в развиването на огромните герои, огромните истории и погледа върху човешките полезности. От другата страна пък имаме студенти, които се пробват да основат същото. Моята концепция е да сблъскам двата детайла, с цел да може бъдещето на тези младежи да бъде по-светло и по-добро. Знаете ли, огромните фестивали основават огромни усещания, само че нямам поради единствено основаването на пространство, в което хората дружно гледат филми и си приказват. Имам поради и шерването на страсти и усеща, които не са част от света и блясъка на алените килими, комерсиалното и билбордовете.

Българска национална телевизия: Филмът „ Посоки “ на Стефан Командарев е за оптимистите, песимистите и реалистите. В този смисъл по какъв начин виждате бъдещето на Балканите?

Емир Кустурица, режисьор: Мрачно е, тъй като всички се пробват да следват западния метод на живот. Опитват се да бягат надалеч от комунизма, знаейки накъде отиват. Не знам за какво го прави дадена нация от Източна Европа, в това число и Югославия, която е била разрушена брутално от огромна част от западните сили! Мисля, че хората не са щастливи, главно тъй като нямат избор. Те желаят западния метод на живот и комфорта, който им дава, само че в това време Западът не им оказва помощ. Западната интервенция във всяка страна се пробва да сътвори нов пазар. Това което им остава на хората на Балканите е да имат работа, само че парите, които получават, не им стигат, с цел да оцелеят. Участвайки в концерти, в това число и в България, виждам, че животът не се усъвършенства, а някои хора стават прекомерно богати. Средната класа, която съществуваше по време на комунизма е изчезнала. Животът на хората е в дълбока рецесия!
 © Българска национална телевизия
Българска национална телевизия: С ега ние в България председателстваме Европейски Съюз и приказваме доста за Западните Балкани.

Емир Кустурица, режисьор: Какво имате поради Западните Балкани? А къде са източните Балкани – и Турция ли? Това си е безусловно боен език! Знаете ли, Европейски Съюз е развъртян от хора, които гледат на мен като на човек който работи са Съюз на съветските социалистически републики – комисар, комисариати. Тези, хората не са демократично определени. Пълно е с администрация!

Българска национална телевизия: В „ Черна котка, бял котарак “ се споделя и за полезностите, които изчезват в едно общество. Как се променихме от този момент до през днешния ден?


Емир Кустурица, режисьор: За тези 20 години човешките полезности постепенно по постепенно отстъпиха на икономическите. Разрушихме това, което съществуваше преди и не измислихме нищо ново с изключение на бюрокрацията и прекомерно богатите хора. Така бъдещето ни не може да бъде доста ярко.

Българска национална телевизия: А какви полезности открихте в християнството?


Емир Кустурица, режисьор: Нека да ви опиша цялата тайнственост към мен! Измислиха си версията, че аз си смених религията поради пари. В моето семейство са били християни преди преди нашествието на турците, само че някои от тях са си сменили религията. Майка ми и татко ми не бяха религиозни. Но мисля, че откриването на пътя към религията ни прави по-силни. Много хора употребяват остарялата мисъл на Балканите: обичам да ненавиждам, а да обичаш да мразиш не ти разрешава да вземеш свободно решение на коя просвета да принадлежиш.

Българска национална телевизия: За какво мечтаете в този момент?


Емир Кустурица, режисьор: Всяка вечер бленувам за новия ми филм. До една година ще отида до Китай да го фотографирам. Разказва се за човек, който взима пари на заем от доста богат човек, само че не може да заплати дълга си. В подмяна богатият човек желае красивата му 16-годишна щерка.

Българска национална телевизия: Ще провокирате още веднъж противоположни отзиви.


Емир Кустурица, режисьор: Винаги!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР