Режисьорът Димитър Коцев-Шошо постави спектакъла Дуел (адаптиран сценарий по повестта

...
Режисьорът Димитър Коцев-Шошо постави спектакъла Дуел (адаптиран сценарий по повестта
Коментари Харесай

Затворници играят в спектакъл по Чехов, поставен от Димитър Коцев - Шошо

Режисьорът Димитър Коцев-Шошо сложи спектакъла " Дуел " (адаптиран сюжет по повестта на. А.П. Чехов). Актьорският състав е от хора, лишени от независимост в пандиза в Стара Загора. На кастинга се явяват над 20 лишени от независимост, в пиесата вземат участие половината от тях. Репетициите не престават няколко месеца, а премиерата е показана в Старозагорския затвор. Сценографията е на Стефан Чурчулиев.

" Процесът беше много дълъг. Заедно със Сдружение " Синергия " и " Advertising Artists ". Ние работим от много години с лишените от независимост в Стара Загора в един техен клуб " Кеймбридж " – събирахме се, обсъждахме филми, книги... и няколко събития като уъркшопи.

В пандиза имат своя театрална сцена, имаше задоволително искащи – намерихме място за всеки един от тях за това, което може и желае да прави. Крайният резултат ме изненада, тъй като след няколко месеца работа, част от която и отдалечена, когато всичко се сглоби и се случи, се получи доста повече от това, което чаках. Много професионално, подредено, кохерентно, приключено. Цялото чувство е за нещо, което има цел, има смисъл да съществува. Най-хубавото е, че публиката, която беше формирана от лишени от независимост, реагира с огромен възторг на представлението – тъкмо и съответно като реакция. Фурор, да го нарека. Със сигурност има апетит и за бъдещи представления.

Със сигурност изкуството трансформира доста лишените от независимост. Психоложката на пандиза сподели, че в границите на представлението са изчезнали много разлики сред враждуващи групи. За страдание регулациите в пандизите са такива, че не разрешиха представлението да бъде снимано. Надявам се в бъдеще управата на пандизите да си даде сметка, че на никого няма да навреди, в случай че хората видят, че в пандиза също има хора, които се борят със своите демони, както и ние извън, тъй че да не са толкоз невидими. Това е и задачата. Много се надявам за в бъдеще да можем да демонстрираме това, което сме създали. "

Събитието е част от плана “Отворени пространства” на платформата за модерно българско изкуство " Advertising Artists ". Проектът " Отворени пространства " се реализира с финансовата поддръжка на Национален фонд " Култура “ по стратегия " Социално ангажирани изкуства " 2021.

" Дуел " е третият план, който платформата реализира с лишени от независимост. Първият е “Песен за индивида " – колаборация сред пандизчии и модерни образни актьори. Проектът бе показан пред аудитория през 2020 година в софийската изложба " Доза ".

През 2021 година, в границите на плана Inside Out, Advertising Artists провежда ателиета за лишените от независимост по креативно писане с наставник Димитър Коцев-Шошо и по изящни изкуства – с художника Стефан Чурчулиев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР