Режисьор: Ани Васева Премиера: Гьоте институт, София На предвестника на психологическия

...
Режисьор: Ани Васева Премиера: Гьоте институт, София
На предвестника на психологическия
Коментари Харесай

Леонид Йовчев приема облика на полската съпруга

Режисьор: Ани Васева
Премиера: Гьоте институт, София

На предвестника на психологическия трилър и научната фантастика Е.Т.А. Хофман е отдадено най-новото заглавие в афиша на театрална група " Метеор " - " Хофман ".  Режисьор на спектакъла е Ани Васева, която в съдействие с Боян Манчев основава и драматургичната версия. Използвани са претекстове и облици от три основни произведения на известния публицист и композитор: " Златната делва ", " Пясъчният часовник " и " Малкият Цахес, наименуван Цинобър ". Централна ос в постановката, към която се провежда сюжетното деяние, се явява отношението на самия Хофман към живота и по какъв начин то рефлектира върху творчеството му. Любопитно за фена е да види една друга страна на известните другояче персонажи - да вземем за пример уродливото джудже Цахес. Във връзка с него от екипа напомнят по какъв начин на самия Хофман, отчаян, задето съвременниците му не го дооценяват в качеството му на музикант, изключително се харесвала ролята на смешник.

Силно наличие на сцената имат актьорите Леонид Йовчев и Стефан Милков, за които предизвикването е още по-голямо, защото изкарват половината театър на немски. За задачата са минали през тежък обучителен курс, тръгвайки от нулата. Идеята на режисьорката е да се чуе истинският език, като се подчертае неговата благозвучност. В представлението лекция, както героите с мигане го дефинират (пишат на черна дъска), актьорите с безотговорно въображение претворяват освен Хофманови персонажи, само че и другите самоличности на създателя. Влизат също в кожата на действителни хора от обкръжението му, измежду които и вуйчото, присъстващ в огромна част от творбите му. Максимално се развихря хамелеонската природа на Йовчев, приемащ облика на брачната половинка полякиня, с която Хофман остава до края на живота си. В духа на хоръра, с който основателите на представлението свързват името на писателя, във фурната се пече човешка глава или пък слушаме осъществяване в акомпанимент на секира вместо на китара.

Много удачно в спектакъла са привнесени картини на Каспар Давид Фридрих и илюстрации на Любен Зидаров от българското издание " Хофманови приказки ". Посредством мултимедията причудливите създания от рисунките влизат в директен " разговор " със протичащото се на сцената. В благозвучие с основната концепция, че фантастичното при Хофман е парадоксално и необяснимо, те напущат отредените им сякаш вечно от четката на художника места, добивайки подтик за нов живот.

*Спектакълът е двуезичен.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР