Режимът на работа на инсталациите минава през тежка и дълга

...
Режимът на работа на инсталациите минава през тежка и дълга
Коментари Харесай

ТЕЦ „Бобов дол” с официална позиция по повод медийни спекулации

Режимът на работа на инсталациите минава през тежка и дълга процедура, включваща институции като общини, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна агенция по околна среда. На площадката на сдружението действат пречиствателни уреди за излъчванията в атмосферата, които се смятат за най-хубави налични техники в Европейски Съюз.

По мотив скорошните медийни офанзиви, изказвания на “експерти” и изразени отзиви на неправителствени организации, финансиращи се по подозрителен и непрогледен метод, експертите от Топлоелектрическа централа “Бобов Дол” показват следната позиция:

Потресени сме от тенденциозните изявления на избрани медии и от метода, по който те считат, че се прави публицистика. Когато бъдем потърсени от тях, ние сме открити и отговаряме на въпросите, които ни се задават. Ненормално и аморално е думите да ни се изопачават и сервират в различен смисъл и подтекст, доукрасени с лъжливи, подвеждащи и неточни обстоятелства.

Относно така наречен специалисти и представители от неправителствителствени организации със противоречива експертиза, които се крият зад идеята „ за богатството на обществото”, а в действителност изкарват пари от всеки един проведен митинг, от всяка една импортирана тъжба и се занимават главно с така наречен зелен рекет, ориентиран към оператори и компании, Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” моли последните да употребяват извоюваното за правене на професионални изследвания и наемане на фрагменти, които боравят с точна, тествана и истинна информация.

Защото е непрофесионално и в ущърб на обществото да изказваш мнение, което е учредено само на догадка или съмнение.

Четохме и се наслушахме на всевъзможни догатки, спекулации, нелепости и дори откровени неистини.

Всички наши досегашни, сегашни и бъдещи проекти постоянно са били ориентирани към прецизното следване на поставените условия в разрешенията от способените институции и екологичното законодателството.

За да бъде издадено позволение за каквато и да е било смяна в режима на работа на апаратура като Топлоелектрическа централа „ Бобов дол”, се минава през тежка и дълга административна процедура, включваща институции като общини, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на околната среда и водите и Изпълнителна организация по околна среда.

Процедурата за оползотворяване на боклуци взаимно с въглища, като съотношението е 99.95 % въглища и 0.05% боклуци, е започвала преди три години. Повтаряме - ТРИ ГОДИНИ.

Всеки, който е желал да се запознае с документите, е можел да направи това. За да може институциите да завършат една такава процедура, инсталацията, която реализира активността, би трябвало да дава отговор на общоустановените в границите на Европейски Съюз така наречен Най-добри налични техники. Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” е с одобрени такива.

Наслушахме се на всевъзможни противоречиви персони, които изясняват какви са температурите на горене в нашите енергийни котли. Ако всичко това, което се написа и приказва беше по този начин, ние нямаше по какъв начин да сме с одобрени документи.

Във всички горепосочени институции ние сме дали паспортната документи на оборудванията на централата и имаме вяра, че всеки, който желае, може да ги откри и да се запознае с тях и да разбере, че температурата на изгаряне е задоволително висока, че са направени промени в инсталацията, които водят до това процесите в нея да дават отговор на всички европейски и национални условия.

В медиите се спекулира доста и за това какво е оползотворяване на боклуци.

Процесът не е обвързван просто с взимане от хранилище на боклук и неговото изгаряне. Отпадъците, които Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” ще приема като различно гориво на въглищата, са такива, които са модифицирани, с цел да станат гориво. Те съставляват така наречен чист боклук, който се подава в съоръжения като топлофикацията, която се намира в центъра на Виена, както и в такива, които се намират в Швейцария.

Знаете ли, че в Швейцария отпадъците, които се генерират от популацията, напълно са оползотворяват за произвеждане на сила и това е една от аргументите, заради които те имат по-евтина електро- и топлоенергия.

За жал, в България RDF горивото се оказа удобна опорна точка за доста политически кръгове и медии.

Почти никоя институция или медия не се постара да обясни какво е това кръгова икономика; да осветли, че депонирането на боклуци се счита за най-лошото нещо в цяла Европа и че там се толерира оползотворяването им за приемане на сила, тъй като тъкмо тази сила е най-евтината за потребителите.

Ние имаме предпочитание да бъдем част от този развой и то по този начин, както е регламентирано в цяла Европа, с инспекции и непрекъснат мониторинг.

Съществуващата апаратура на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол” отговоря и се класифицира като „ Инсталация за взаимно изгаряне”, съгласно условията на Наредба за изискванията и условията за създаване и употребата на съоръжения за изгаряне и съоръжения за взаимно изгаряне на боклуци.

С цел цялостното привеждане в сходство с условията на екологичното законодателство и осъществяване на заложените в комплексното позволение екологични правила по запазване на съставените елементи на околната среда, на площадката на сдружението са построени и се експлоатират пречиствателни уреди за излъчванията в атмосферата и същите се смятат за най-хубави налични техники /НДНТ/ за огромни горивни съоръжения.

Инсталацията на централата е оборудвана със средства за осъществяване на лични непрекъснати измервания на излъчванията в атмосферния въздух, които всеки месец се рапортуват на институциите. След като се откри, че инсталацията извършва всички условия, тогава способените органи издават ново сложно позволение, в което са включени нови различни горива /биомаса и неопасни отпадъци/.

Уточняваме, че отпадъците, които са доставяни на площадката на сдружението, са въз основа на подписани контракти с български и непознати компании, притежаващи съответните разрешителни за действия с боклуци.

Вносът на боклуци също се прави при спазването на условията на Закона за ръководство на отпадъците и Регламент 1013/2006 за трансграничен транспорт на боклуци, като контролът е от страна на редица институции - министърът на околната среда и водите, министърът на вътрешните работи, министърът на превоза, осведомителните технологии и известията, шефът на Агенция "Митници ".

ТЕЦ „ Бобов дол” откровено се надява, че ще се постави завършек на разпространението на всевъзможни тенденциозни и нелепи изказвания и офанзиви. Използването на централата за трупане на политически и стопански дивиденти е отпадъчна тактика, която от дълго време трябваше да е изхвърлена на публичното сметище.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР