Режимът на хранене в топлите месеци на годината е коренно

...
Режимът на хранене в топлите месеци на годината е коренно
Коментари Харесай

Проф. Донка Байкова: Леки храни и достатъчно течности са задължителни през лятото

Режимът на хранене в топлите месеци на годината е радикално друг от този през студените месеци. Ние имаме циклично хранене, така наречен сезонно и инстинктивно организмът на човек сортира тези храни, които са подобаващи, с цел да се усеща удобно, това уточни в Сутрешния блок на Българска национална телевизия проф. доктор Донка Байкова, експерт по диететика и хранене.

По думите ѝ леките храни подхождат на физиологичната нужда на индивида от калории и нутриенти, които би трябвало да обезпечат на организма задоволително течности, витамини, минерали, соли. При 34 градуса температура на околната среда терморегулацията се реализира само посредством изпотяване, по тази причина и храните, които сортираме са с високо водно наличие - това е групата на растителните храни - плодовете, зеленчуците, напомни проф. Байкова и добави, че в този сезон извънредно значимо е да консумираме задоволително количество вода.

Това значи, че възрастният човек би трябвало да включи по 40-50 мл вода на кг телесно тегло. " Ако човек е физически деен, два часа преди подготовка би трябвало хубаво да приготви тялото си с към 700 мл вода, директно преди тренировката - още толкоз количество и по време на тренировката на всеки час по още 700 мл ", предложи проф. Байкова. Течностите, които одобряваме, с изключение на вода, могат да бъдат айрян с щипка сол или доматен сок, плодово-зеленчуково смути.

Проф. Байкова се спря и на заплахата от слънчеви и топлинни удари, като предизвести, че жаждата е просрочен признак на дехидратацията. Недопустимо е да позволяваме жадност. На всеки час би трябвало да поемаме по чаша вода. Зависи дали сме на закрито или извън навън - добре е пространствата да се охлаждат, като се съобразяваме да не поддържаме огромна разлика в температурата в затворено помещение и външната среда. Допустимата амплитуда е 7-8 градуса. За хората, които одобряват лекарства за лекуване на хипертония, алергии, диабет и други е добре да одобряват по-големи количества течности, с цел да се предотврати топлинен удар.

Специалистът по диететика и хранене изясни, че при топлинния удар няма изпотяване поради дехидратацията от предходния интервал. В тази обстановка може да се стигне до загуба на схващане. При безоблачен удар под влияние на излагане на светлина и топлота, в началото има доста мощно изпотяване, след това симптоматиката е същата като при топлинния. В случай на сходно положение е значимо изстудяване на цялото тяло, вдишване на течности. За да се предпазим от това е добре да носим светли облекла, посъветва тя и още веднъж напомни никога да не забравяме да одобряваме задоволително течности.

Майките да внимават доста през лятото - да дават на децата си задоволително течности въз основата на плодове и зеленчуци, да ги извеждат с шапки и светли облекла на открито, като внимават да не ги излагат дълго на слънце.

Подходящи за този интервал на годината са постните храни, рибата, айрянът, добави проф. Байкова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР