Рехабилитация, грижи и терапия ще могат да получат хората с

...
Рехабилитация, грижи и терапия ще могат да получат хората с
Коментари Харесай

Пловдив отново първи в сферата на социалните услуги

Рехабилитация, грижи и терапия ще могат да получат хората с увреждания (включително с тежки множествени такива) и техните фамилии в новия Дневен център за поддръжка, който ще се построи на партерния етаж в някогашния Дом за деца  " Рада Киркович ", съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Целта е новаторски обществени услуги посредством обезпечаване на дневни и почасови услуги в центъра, даване на обществени услуги в домашна среда, обезпечаване на лечебна помощ и рехабилитация, занятия в креативно ателие както и арт терапия. Уникалното в плана е възможността за обезпечаване на заместваща грижа в границите на до 14 дни в годината. Това е поддръжка, ориентирана към фамилиите, полагащи трайни домашни грижи за лица с увреждания. Планът е, в случай че няма непредвидени условия, Дневният център да стартира да набира консуматори през лятото. Помещенията се намират на партерния етаж, все още се нуждаят от главен ремонт. 

" Като цяло Община Пловдив не работи на парче, а се пробва да вдъхне нов живот на някогашния дом за деца, изпълнявайки няколко стратегии по едно и също време и с цел да се трансформира обектът в същински, огромен Център за обществени услуги ", разяснява зам.-кметът по обществени действия Георги Титюков, който бе специфичен посетител на символичната първа копка по плана. Той напомни, че в двора на " Рада Киркович " се намира първото сиропиталище на Пловдив, което ще се ремонтира и възкръсне като център, предлагащ 3 нови обществени услуги; в двора ще се построи и нов център за деца с аутизъм; със средства на Общината се построи асансьор за налична среда, плюс - ще се облагородят детската площадка, градинката, дворът ще се озелени и не на последно място ще се възнамерява ремонт на ул. " Димитър Цончев ". Освен всичко нашата Община е първата в България подписала контракт по плана за създаване на Дневен център за лица с увреждания и по този начин Пловдив първи ще въведе заместващата грижа, посочи той. 

Проектът е на обща стойност 993 762 лв., от тях 844 698 еврофинансиране, а 149 064 е националното такова. Продължителността му е до края на 2020 година, задачата е обгръщане на най-малко 90 лица (над 18 години) с тежки увреждания и техните близки.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР