Регулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен

...
Регулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е сложен и комплексен
Коментари Харесай

Защо кръвното „играе“ през деня: Причини и фактори

Регулирането на кръвното налягане (артериално налягане) е комплициран и сложен проблем заради няколко аргументи. Факторите, които въздействат на кръвното налягане, са най-различни: възраст; наследственост; метод на живот; стрес; хормони; външни метеорологични и други въздействия. Например доста дами преди климакс имат ниско кръвно налягане, само че по-късно заради хормонални промени и променената реактивност на нервната система стартират да го повишават, акцентират кардиолози.

Освен това доста хора (около 30%) с години не са знаели, че имат нараснало артериално налягане. Това се открива при инцидентни прегледи. Други пък отиват на доктор едвам когато кръвното към този момент се е покачило много и са се появили недоволства, показват експертите. Друг проблем е, че денонощните вариации на кръвното налягане могат да бъдат огромни под въздействие на разнообразни фактори и затова доста хора не са открили, че са хипертоници. Ако сте измерили даже веднъж нараснало кръвно налягане, би трябвало да продължите измерването заран и вечер не по-малко от 10 следващи дни. Освен това, с цел да се открият денонощните му съмнения, е належащо да се сложи уред за 24-часово вписване на кръвното налягане – вид холтер.

Оказва се, че и понижаването на кръвното не е добър знак. Специалисти от английския университет в Ексетър стигнали до извода, че последователното намаляване на артериалното налягане при възрастните хора обаче, вещае идна гибел, заяви изданието на Американската здравна асоциация, представено от Българска телеграфна агенция.

Изследователите анализирали данни от 46 хиляди британци, умряли на 60 и повече години. В извадката били включени хора, които не са имали проблеми със здравето. В другия раздел попаднали данните за британци със сърдечносъдови болести.

И при двете групи кръвното налягане последователно падало, след което се повишавало, нормално две години преди гибелта. По думите на откривателите организмът започвал да подава първите сигнали още 14 години преди леталния излаз. Тогава започвало да пада кръвното налягане, а две години преди гибелта внезапно се покачвало.

Затова неслучайни са непрекъснатите препоръки на лекарите да следим кръвното си налягане. Разбира се, не е належащо да се вманиачаваме в това, само че заран и вечер, или когато почувстваме дискомфорт, е добре да проверим равнищата на артериалното си налягане.

Обикновено в региона на главата – болежка или тежест, гадене, замаяност, са едни от признаците, които алармират за проблем с кръвното. И още нещо: Така публикуваните под паника пристъпи, които все по-често се демонстрират и при младежи, са придружени с повишение на артериалното налягане. А съгласно последните разяснения от лекарите, те са 80/140. Повишаването на горната граница с 20 единици към този момент не се приема за високо кръвно.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР