Регулацията за неутралност на мрежата остана в историята, след като

...
Регулацията за неутралност на мрежата остана в историята, след като
Коментари Харесай

Регулацията за мрежовата неутралност в САЩ остана в историята

Регулацията за индиферентност на мрежата остана в историята, откакто в четвъртък Федералната комисия по връзките на Съединени американски щати (FCC) гласоподава за премахването ѝ с три на два гласа. Това обаче няма да постави завършек на битката против разнообразни правила, които не разрешават на доставчиците на интернет услуги да основават “бързи ленти” за несъмнено наличие, като блокират или лимитират други.

Очаква се в близко бъдеще разногласието да се реалокира в правосъдната зала, където групата за поддръжка на неутралността Free Press и други организации ще оспорят решението на FCC. Един от главните причини на поддръжниците на регулацията е, че решението на комисията нарушава федералните закони, забраняващи на организациите да основават " случайни " разпореждания, защото разпоредбите за индиферентност на мрежата бяха признати единствено преди две години. Активисти и доста членове на Конгреса, в това число минимум шестима републиканци, упорстваха за закъснение на гласуването, само че като се изключи малко отсрочване поради проблем, обвързван със сигурността, то мина по авансово утвърждения ред.

 1

Според юристите обаче този мотив надали ще издържи в съда, тъй като федералните организации имат право да трансформират свои решения за предишни правила, стига да изложат съответни доводи за това. Марк Мартин, шеф по връзките на юридическата компания Perkins Coie, е безапелационен, че тежестта на доказване ще бъде върху бранителите на неутралността на мрежата, които оспорват решението на организацията.

Прочетете още: Европа се готви да наложи визията си за мрежов неутралитет

Основният мотив на FCC за анулация на разпоредбите от 2015 година е, че регулациите оказват отрицателно въздействие върху вложенията в широколентова инфраструктура. Този мотив обаче частично издиша, защото неотдавна профилираното списание WIRED изнесе статистика, съгласно която доста снабдители на широколентови услуги в действителност са нараснали вложенията си, а тези, които въпреки всичко са ги понижили, са обяснили пред акционерите, че разпоредбите за индиферентност на мрежата не засягат проектите им.

Отвъд съда

Интернет доставчиците са безапелационни, че американската общност няма от какво да се тревожи. Големи компании като AT&T, Comcast и Verizon към този момент поеха ангажимент да не блокират или лимитират наличие, само че тези обещания въпреки всичко оставят малка врата на доставчиците да дават приоритет на личното си наличие или това на свои сътрудници.

AT&T да вземем за пример към този момент позволява услугата DirecTV Now за поточно видео да заобиколи рестриктивните мерки за данни на мобилните клиенти. Verizon прави съвсем същото със своята видео услуга Go90. Като цяло премахването на регулацията за индиферентност на мрежата ще разреши на фирмите в бранша да разширят набора от принадлежности, посредством които приоритизират избрани услуги за сметка на други.

 2

Истинското решение за бъдещето на регулацията за индиферентност на мрежата в последна сметка ще бъде взето от Конгреса. Защитниците на неутралността към този момент приканиха решението на FCC да бъде анулирано. Те оферират Конгресът да направи това посредством взаимна резолюция - същата правна рамка, която бе употребена по-рано тази година за анулация на разпоредбите за дискретност на интернет, които FCC одобри предходната година. Но това ще изисква утвърждение от Камарата на представителите, Сената и президента в миг, когато и трите институции са следени от републиканците, които са скептични към регулацията на мрежата.

Дългосрочното решение ще изисква Конгресът да одобри закони, които няма да бъдат променяни всякога, когато контролът на Белия дом премине от едната към другата страна на политическия набор. Застъпниците на неутралността на мрежата въпреки всичко са обнадеждени от скорошни изследвания, като анкетата на Morning Consult/Politico, която демонстрира мощна поддръжка за концепцията както при републиканците, по този начин и при демократите.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР