Регулаторните органи на ЕС вече проучиха мобилната платежна услуга на

...
Регулаторните органи на ЕС вече проучиха мобилната платежна услуга на
Коментари Харесай

ЕС може да разследва Apple Pay заради нелоялна конкуренция

Регулаторните органи на Европейски Съюз към този момент изследваха мобилната платежна услуга на Apple и откриха, че не е преобладаваща на пазара, само че биха могли да я проучват още веднъж, в случай че получат публични недоволства, съобщи в понеделник европейският антитръстов началник.
В изявление за Reuters, европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер също по този начин даде сигнал, че Гугъл и Amazon ще останат в полезрението ѝ до приключването на мандата ѝ в края на идната година.

През последните 18 месеца Гугъл получи санкция от 6,8 милиарда евро за нарушение на разпоредбите на Европейски Съюз.

Мобилната платежна услуга на Apple Apple Pay, стартирала през октомври 2014 година, се предлага в 10 страни от Европейски Съюз, в това число Франция, Италия, Испания, Швеция и Дания.

Критиците настояват, че NFC чипът, вграден в iPhone, значи, че Apple Pay се избира автоматизирано , когато потребителят на iPhone стартира да заплаща за артикули и услуги. Така услугата блокира конкурентните способи на заплащане. Датският орган по конкуренция към този момент проверява въпроса, който бе показан на вниманието му от датския Съвет на потребителите.

Вестагер, която си завоюва известност за взимане на строга линия против компании, които нарушават разпоредбите на Европейски Съюз, може да наложи санкции до 10% от световния оборот на компанията. Тя съобщи, че към този момент е направила прелиминарен обзор на казуса преди известно време.

„На пръв взор, не можахме да забележим, че Apple е преобладаваща. Това не изключва в бъдеще да имаме втори обзор. Очевидно, в случай че имахме публични недоволства , ще вземем това доста съществено, тъй като целият платежен пазар е доста значим за общия ни пазар“, споделя тя.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР