Разкрито е какво най-много привлича комарите в миризмата на човешкото тяло

...
Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory на CNN. .Всеки,
Коментари Харесай

Регистрирайте се за научния бюлетин Wonder Theory на CNN. .

Всеки, който е прекарал една лятна вечер в разбиване на комари или един летен ден в чесане на ухапвания от комари, може да се съгласи: комарите миришат. Но миризмите, произвеждани от хората, са важна част от това, което привлича комарите към нас.

В научен доклад, публикуван през май, учените помогнаха да се определят различните химикали в миризмата на тялото, които привличат тези насекоми, като изградиха ледена... арена за тестване на размера на пързалката и вкарване на ароматите на различни хора.

Комарите са част от семейството на мухите и през повечето време се хранят с нектар. Въпреки това, женските, които се готвят да произвеждат яйца, се нуждаят от храна с допълнителен протеин: кръв.

В най-добрия случай ухапването просто ще ви остави със сърбяща червена подутина. Но ухапванията от комари често се оказват смъртоносни, благодарение на паразитите и вирусите, които насекомите предават. Едно от най-опасните от тези заболявания е маларията.

Маларията е болест, предавана по кръвен път, причинена от микроскопични паразити, които се заселват в червените кръвни клетки. Когато комарът ухапе човек, заразен с малария, той изсмуква паразита заедно с кръвта. След като се развие в стомаха на комара, паразитът „ще мигрира към слюнчените жлези и след това ще бъде изплют обратно в кожата на друг човешки гостоприемник, когато комарът се храни отново с кръв“, каза д-р Конър Макмениман, асистент професор по молекулярна микробиология и имунология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health и Johns Hopkins Malaria Research Institute в Балтимор.

Маларията е била изкоренена в Съединените щати през миналия век благодарение на паравани на прозорци, климатик и подобрения в дренажни системи, където водните ларви на комари могат да растат, но болестта остава опасност за голяма част от света.

„Маларията все още е причина за повече от 600 000 смъртни случая годишно, предимно при деца на възраст под 5 години , а също и бременни жени“, каза Макмениман, старши автор на изследването, публикувано в списание Current Biology.

„Това причинява много страдания по света и част от мотивацията за това изследване беше да опитайте се и наистина разберете как комарите, които пренасят малария, намират хора. Диего Хиралдо и Стефани Ранкин-Търнър се фокусираха върху Anopheles gambiae, вид комари, срещащи се в Субсахарска Африка. Те си партнираха със замбийския Macha Research Trust, ръководен от научния директор д-р Едгар Симулунду.

„Бяхме наистина мотивирани да се опитаме да разработим система, чрез която можем да изследваме поведението на африканския малариен комар в натуралистично местообитание , отразяващ родния му дом в Африка“, каза Макмениман. Изследователите също искаха да сравнят предпочитанията на комарите за миризма при различни хора, да наблюдават способността на насекомите да проследяват ароматите на разстояния от 66 фута (20 метра) и да ги изучават по време на най-активните им часове, между 22:00 часа. и 2 сутринта

За да отметнат всички тези полета, изследователите създадоха защитено съоръжение с размерите на пързалка. По периметъра на съоръжението имаше шест проверени палатки, където участниците в изследването щяха да спят. Въздухът от техните палатки, носещ уникалните миризми на дъха и тялото на участниците, беше изпомпван през дълги тръби към основното съоръжение върху абсорбиращи подложки, затоплени и примамвани с въглероден диоксид, за да имитират спящ човек.

Стотици след това комарите в основното съоръжение с размери 20 на 20 метра бяха третирани с бюфет от ароматите на спящите субекти. Инфрачервени камери проследиха движението на комарите към различните проби. (Комарите, използвани в изследването, не са били заразени с малария и не са могли да достигнат до спящите хора.)

Изследователите откриха това, което биха потвърдили много хора, които са били на пикник: Някои хора привличат повече комари, отколкото други. Нещо повече, химическите анализи на въздуха от палатките разкриха веществата, причиняващи миризма зад привличането на комарите или липсата на такова.

Комарите бяха най-привлечени от пренасяните във въздуха карбоксилни киселини, включително маслена киселина, присъстващо съединение в "вонящи" сирена като Limburger. Тези карбоксилни киселини се произвеждат от бактерии върху човешката кожа и са склонни да не бъдат забележими за нас.

Докато карбоксилните киселини привличат комарите, насекомите изглежда са възпрени от друг химикал, наречен евкалиптол, който присъства в растенията . Изследователите подозираха, че една проба с висока концентрация на евкалиптол може да е свързана с диетата на един от участниците.

Симулунду каза, че намирането на връзка между химикалите, присъстващи в миризмата на тялото на различни хора, и тази на комарите привличането към тези аромати беше „много интересно и вълнуващо.“

„Това откритие открива подходи за разработване на примамки или репеленти, които могат да се използват в капани за разрушаване на поведението на комарите, търсещи гостоприемник, като по този начин контролират преносителите на малария в региони, където заболяването е ендемично“, каза Симулунду, съавтор на изследването.

Д-р. Лесли Восхал, невробиолог и вицепрезидент и главен научен директор на Медицинския институт Хауърд Хюз, който не е участвал в проучването, беше също толкова ентусиазиран. „Мисля, че това е супер вълнуващо проучване“, каза тя. „Това е първият път, когато експеримент от този тип е направен в такъв мащаб извън лабораторията.“

Восшал изследва друг вид комари, които разпространяват треска от денга, Зика и чикунгуня. В проучване, публикувано през 2022 г. в списанието Cell, тя и нейните колеги установиха, че този вид комари също търси аромата на карбоксилни киселини, произведени от бактерии върху човешката кожа. Фактът, че тези два различни вида реагират на сходни химически сигнали, е нещо добро, каза тя, защото това може да улесни създаването на репеленти или капани за комари навсякъде.

Изследването може да няма никакви непосредствени последици за избягване на ухапвания от буболечки при следващото ви барбекю. (Восшал каза, че дори търкането със сапун без аромат не премахва естествените аромати, които привличат комарите.) Въпреки това, тя отбеляза, че новата статия „ни дава някои наистина добри указания за това какво използват комарите, за да ни ловуват, и да разберем какво това е от съществено значение за нас, за да измислим следващите стъпки.“

Кейт Голембиевски е научна писателка на свободна практика, базирана в Чикаго, която се интересува от зоология, термодинамика и смърт. Тя е домакин на комедийното токшоу „A Scientist Walks Into a Bar“.

За повече новини и бюлетини на CNN създайте акаунт на CNN.com

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР