Регистрираният у нас грипен щам припокрива симптомите на COVID-19, което

...
Регистрираният у нас грипен щам припокрива симптомите на COVID-19, което
Коментари Харесай

Симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват, може да се разболеем едновременно от двата вируса |

Регистрираният у нас грипен вариант припокрива признаците на COVID-19, което мощно ще затрудни диагностицирането му, предизвести основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев пред Нова тв. Възможно е също по този начин грипната вълна да съвпадне с новия пик на ковид при започване на идната година.

Той е добре прочут в Европа, само че не толкоз у нас. Включен е в наличните у нас противогрипни ваксини. Те не би трябвало да се слагат по едно и също време с тези против COVID-19, през 14 дни.

Характерни признаци на " Камбоджа " са изнемощялост, температура, кашлица и хрема. " Ако има нещо най-характерно, то е доста бързото начало. От заразяването до клиничната картина времето е единствено няколко часа, при COVID-19 са 3-4 дни ”, сподели доцент Кунчев.

" Очакваме грипната вълна да е по-силна, в сравнение с предходната година, само че въпреки всичко по-слаба от нормално, защото има задоволително противоепидемични ограничения в ход ”, разяснява пък  проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Възможно е човек да се зарази по едно и също време от двата вируса - грип и Омикрон. „ Всяка една вирусна зараза потиска имунитета и по-късно следим бактериални инфекции. В случая обаче можем да следим и вирусни, като те ще протичат по-тежко ”, сподели Христова.

За да преминем по-леко и през двете талази основният държавен здравен контрольор ще упорства зелените документи да останат. „ Нещо повече - би трябвало да разтеглим полето на деяние на зеления документ. Той би трябвало да стане наложителен за цялата държавна система. Това би трябвало да бъде положителният образец ”, разяснява той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР