Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за периода 2000 – 2018

...
Регистрираните заболявания от злокачествени новообразувания за периода 2000 – 2018
Коментари Харесай

Онкологичната заболеваемост в пограничните области със Сърбия е по-ниска от средната за страната

Регистрираните болести от злокачествени новообразувания за интервала 2000 – 2018 година демонстрират трайна наклонност на повишаване на индикатора болестност (от 2463 на 100 000 население през 2002 година на 4190 през 2018 г.) и по- едва изразено повишаване, с известни съмнения през обособените години на интервала на заболеваемостта (от 320 на 100 000 население през 2002г, на 406 през 2018г.).

Това се показва в разбор на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА). Данните са представени от здравния министър Кирил Ананиев в отговор на депутатски въпрос за зачестили случаи с онкологични болести в погранични региони с Република Сърбия след военни дейности и осъществени ли са проучвания от страна на България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

За задачата на разбора са употребявани данни по отношение на интервалите 2002 – 2018 години за общата заболеваемост и 2005 – 2018 години за заболеваемостта по локализации, както и по равнища – общо за страната и по области, в т.ч, за пограничните региони с Република Сърбия – Видин, Кюстендил, Монтана, Перник, София – област; данни за заболеваемостта от онкологични болести общо и по водещи локализации; данни за заболеваемостта от онкологични болести за България и Европейски Съюз.

Болестността в пограничните със Сърбия области – Видин, Кюстендил, Перник и София е по-ниска от междинната за страната през всичките години на обсъждания интервал. В област Монтана болестността от злокачествени новообразувания е по – висока от междинната за страната през 6 години от обсъждания интервал. През 2018г. пограничните области на България със Сърбия заемат по – ниски позиции измежду всички 28 области: Област Монтана – 16, област Кюстендил – 25, област Видин -19, област Перник – 22 и област София – 28, т. е. в тези области болестността от злокачествени новообразувания е по-ниска спрямо останалите области в страната, прецизира Ананиев.

Заболеваемостта в пограничните области е по-ниска от междинната за страната през всичките години на обсъждания интервал за областите Кюстендил и област София. В останалите области се следи през някои от годините по- високи стойности, прибавя още министърът.

Интерпретацията на данни на заболеваемостта и болестността по водещи локализации на злокачествените новообразувания (на храносмилателните органи, на дихателните органи и гръдния панер, на млечната жлеза при дамите, меланом и други злокачествени новообразувания на кожата) в пограничните области с Република Сърбия също демонстрират наклонност за по-ниски стойности от междинните в страната през обсъждания интервал.

Статистическите данни за общите болестност и заболеваемост, както и тези по водещи локализации на онкологичните болести в пограничните области през следения интервал 2002/2005 – 2018 година не демонстрират значими разлики по отношение на общите индикатори за страната и по отношение на тези в останалите области. В тази връзка не се е наложило провеждането на ориентирано, профилирано проучване на заболеваемостта от злокачествени новообразувания на популацията в тези погранични с Република Сърбия области, декларира още Ананиев. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР