Регистрираните случаи на домашно насилие в област Разград бележат ръст.

...
Регистрираните случаи на домашно насилие в област Разград бележат ръст.
Коментари Харесай

Бум на случаите на домашно насилие в област Разград

Регистрираните случаи на домашно принуждение в област Разград бележат растеж. Това регистрираха на съвещание на Областния съвет за предварителна защита на домашното принуждение всички способени органи, участващи в процеса за протекция на потърпевшите.

Според изнесените данни през 2019 година са налице повишен брой на подадени сигнали в полицейските органи, има растеж на правосъдните каузи и прокурорски преписки и досъдебни производства. Многократно са нарастнали сигналите за принуждение над деца в обществените служби в района. През отчетния интервал Консултативният център по проблемите на домашното принуждение в Разград записва най-голям брой досега на потърпевши, които са потърсили помощ и поддръжка.

Съдия Нели Генчева заяви, че през предходната година в Районния съд в Разград са прегледани 34 каузи по Закона за отбрана от домашното принуждение, което е двойно повече от миналата година. Тя уточни, че страни по делата са били някогашни съпрузи, търсена е била отбрана и от физическо и от психическо принуждение. Имало е и каузи, заведени от дете със съдействието на единия родител против другия родител, от баба против внук и от внук против баба.

Мадлен Алгафари разкри какво се промени у нас по време на изолацията

Директорът на Регионалната дирекция за обществено подкрепяне Таня Костова осведоми, че подадените през отчетния интервал сигнали за домашно принуждение в дирекциите в района са били 66 при 19 през 2018 година По думите й по отношение на спешната обстановка в страната и вероятно последващата финансова рецесия, прогнозата е за фрапантно увеличение на сигналите и случаите за домашно принуждение през идващите месеци и година.

Като значим стадий от осъществяването на една от главните цели в проекта за деяние на Областния съвет за предварителна защита на домашното принуждение в област Разград бе посочено разкриването на Кризисния център за жертви на домашно принуждение и трафик. Адвокат Ивелина Игнатова показа мнение, че действието на центъра е извънредно значимо, с цел да се сътвори предпазена среда за жертвите, с което да им се окаже поддръжка въпреки и за малко, с цел да подредят живота си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР