Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които

...
Регистрираните по закона за данък върху добавената стойност лица, които
Коментари Харесай

НАП: Регистрираните по ДДС сменят касовите си апарати до края на март

Регистрираните по закона за налог върху добавената стойност лица, които не употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите, а регистрират продажбите си единствено на фискално устройство, имат 2 седмици, с цел да ги сменят или модифицират, припомнят от Национална агенция за приходите. Лицата, които не са регистрирани по Закона за налог върху добавената стойност и не употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите би трябвало да сменят или модифицират фискалните си устройства до края на юни 2019 г
Срокът за лицата, които употребяват програмен продукт за ръководство на продажбите (регистрирани и нерегистрирани по ДДС), се чака да бъде продължен до края на септември 2019 година
Удължаването на периода се отнася единствено за лицата, които след 1.04.2019 година употребяват програмен продукт за продажбите, припомнят от Национална агенция за приходите. В случай че задълженото лице, прави активност допълнително търговски обекти (в част от които употребява програмен продукт, а в други обекти не), е значимо да се означи, че за обектите в които не употребява програмен продукт за ръководство на продажби лицето следва да приведе активността си в сходство с условията в период до 31 март 2019 година (ако е записано по ЗДДС лице), респективно до 30 юни 2019 година (ако е нерегистрирано по ЗДДС лице), а за обектите в които употребява програмен продукт за ръководство на продажби срокът е до края на септември 2019 година
Лицата, употребяващи СУПТО ще могат да продължат да употребяват старите си касови апарати до 30.09.2019 година, като от началото на октомври няма да се позволява едновременната приложимост в един търговски обект на касов уред и програмен продукт за продажбите, в случай че те не са свързани, предизвестяват от Национална агенция за приходите.
До 29 март 2019 година е срокът, в който притежателите на електронни магазини, стартирали активност преди 29 декември 2018 година и получаващи заплащания в брой или с банкови карти, би трябвало да подадат информация в Национална агенция за приходите за електронните си платформи. До момента са оповестени 1600 електронни магазина.
Важни крайни периоди по Наредба Н-18 (след идните промени)

29.03.2019 година
Собствениците на електронни магазини, стартирали активност преди 29 декември 2018 година и получаващи заплащания в брой или с банкови карти, подават информация в Национална агенция за приходите посредством портала за електронни услуги на организацията.

31.03.2019 година
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на записаните по Данък добавена стойност лица, които не употребяват СУПТО.
2. Бензиностанциите показват данни за размера на Данък добавена стойност, данък, покупна и продажна цена на горивата във всяка касова записка.

30.06.2019 година
1. Смяна или модифициране на касовите апарати на нерегистрираните по
Данък добавена стойност лица, които не употребяват СУПТО.
2. Смяна на електронните системи с фискална памет на бензиностанциите.

30.09.2019 година
Всички търговци - без значение от това дали са или не са регистрирани по Данък добавена стойност, употребяващи програмен продукт за ръководство на продажбите, би трябвало да сменят или модифицират касовите си апарати и да приведат потребления от тях програмен продукт в сходство с нормативните условия. От 1 октомври 2019 година софтуерът следва да ръководи всички фискални устройства, намиращи се в комерсиалния обект.

31.12.2019 година
Ползвателите на Интегрирани автоматизирани системи за ръководство на комерсиалната активност (ИАСТУД), най-често употребени в огромните търговски вериги, ги привеждат в сходство с условията на наредбата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР