Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, каза пред

...
Регистрираните до момента случаи на морбили са 1158, каза пред
Коментари Харесай

Експерт: Може да избухне епидемия от морбили в София

Регистрираните досега случаи на морбили са 1158, сподели пред Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център за заразни и паразитни заболявания.

" Може да кажем обаче, че епидемията съществено затихва. В Област Бургас, където тя стартира февруари месец, към този момент нямаме случаи, ликвидирана е. Ликвидирана е и в Област Кюстендил, Област Пазарджик. Проблемът сега е в София и София - град, последните три седмици имаме по 3-4 заболели, това са основно деца в пред имунизационна възраст.

Когато епидемията се популяризира от здравните заведения в Разложко, тогава на няколко пъти настоявахме имунизацията да обгръща застрашените групи, които боледуват ", безапелационен е проф. Кантарджиев.

 

 

По думите му, никога не трябва да се позволява да се написа в регистрите, че дете е имунизирано без да му е сложена ваксина, защото това е най-голямата неточност.

Деца с морбили бяха вкарани дружно с бебета в детското поделение. Болници позволиха огромни неточности - не ревизираха кръвта на личния състав и по този начин болестта се популяризира, уточни още специалистът.

" Ако не унищожаваме морбили до февруари месец, влизаме в групите на страните, които имат вътрешно разпространяване на морбили ", сподели още той.

Извънредни имунизации против морбили се правят в Пловдив и региона. До началото на октомври би трябвало да бъдат обхванати децата от уязвими групи на възраст от 13 месеца до 8 години. Спешните ограничения са разпоредени от Здравното министерство и в други градове. Целта е да не се допусне в допълнение разпространяване на заболяването на територията на страната. / fakti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР