Регистрирани са 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета

...
Регистрирани са 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета
Коментари Харесай

15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета влизат в битката за Европарламента

Регистрирани са 15 партии, 8 обединения и 10 инициативни комитета в борбата за Европейския парламент, разгласи на брифинг Александър Андреев - член и представител на Централната изборна комисия (ЦИК).
За 11 от партиите към този момент са постъпили и протоколите за инспекция на описите с гласоподаватели в поддръжка на съответната партия, обясни Андреев.
Отказана е регистрацията на една коалиция - "За теб България ". Решението за отказаната регистрация предстои на обжалване, посочи представителят на ЦИК.
Причинините са несъответствия в подписката с образецът, който е признат от ЦИК. Дадени са били инструкции за оправянето на този минус, само че промяна по този начин и не е имало.
Срокът за подаване на документи за регистрация на инициативните комитети продължава до 15 април. До тогава се чака комитетите да показват кандидатурите на своите назависими претенденти.
До 13 април би трябвало да се ревизират описите на ЦИК, с цел да се откри какъв брой са годните подписи, събрани от партиите и обединенията.
ЦИК е приела план за медийни пакети, които партиите могат да употребяват в размер на 40 хиляди лв..
За инициативните комитети тези пакети са в размер на 5 000 лв..
Приети са още решения за изискванията и реда на предизборната акция, както и разпоредбите за отразяване на изборите от страна на публичните медии.
В ЦИК са постъпили 12 тъжби. Андреев разгласи, че са анулирани 4 решения за разрешаване на Регионална изборна комисия (РИК).
По отношение на гласуването отвън страната Андреев изясни, че 107 са местата, в които има дипломатически консулски представителства.
"Към момента са подадени сполучливо 452 заявки и 52 несполучливи, означи Андреев.
На въпрос дали ще има някакво комплициране по повод "Коалиция за България " и "БСП за България " Андреев сподели: "Смятам, че българският гласоподавател взе участие задоволително осведомено в изборите и не считам, че ще има комплициране ".
За машинното гласоподаване Александър Андреев разясни, че към този момент е оповестена публичната поръчка за наемането на 3000 профилирани устройства с конфигуриран програмен продукт за електронно гласоподаване. На страницата на ЦИК отстрани "За купувача " е качена и самата публичната поръчка.
Срокът за подаване на офертите е 16 април, а за доставка на машините е до 10 май. Софтуерът би трябвало да бъде конфигуриран до 15 май, като до секциите те би трябвало да бъдат доставени до 25 май.
Припомняме, откакто от АБВ се сплотиха с още 6 партии, те се записаха в ЦИК със остарялото име на обединението, която преди бе водена от Българска социалистическа партия - "Коалиция за България ".
От Българска социалистическа партия упрекнаха АБВ в кражба на комерсиалната марка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР