Регистрираната в бюрата по труда безработица продължава да се понижава

...
Регистрираната в бюрата по труда безработица продължава да се понижава
Коментари Харесай

В кои секторите има най-голям брой свободни работни места

Регистрираната в бюрата по труда безработица продължава да се намалява и през март доближи равнище от 5.9%, сочат данните от административната статистика на Агенцията по заетостта. Сравнението с предходния месец демонстрира понижение с 0.3 процентни пункта, до момента в който на годишна база се регистрира забележителен спад от 0.9 процентни пункта.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 23 287, като 89.3% от тях са в частния бранш.

Най-голям дял свободни работни места са декларирани в хотелиерството и ресторантьорството (31.1%), преработващата индустрия (20.0%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (11.4%), селското, горското и рибното стопанство (8.0%); административните и спомагателните действия (5.5%), строителството (4.3%) и други.

Най-търсените групи специалности през месеца са: личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); продавачи; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; оператори на стационарни машини и съоръжения; водачи на МПС и преносими съоръжения; спомагателен административен личен състав по обслужване на клиенти; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; помощници при подготвяне на храни; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи в селско, горско и рибно стопанство и други.

През март броят на записаните безработни в бюрата по труда понижава до 194 603, като снижението по отношение на февруари е с 5,1%. Спрямо март 2018 година те са с 26 977 души по-малко.

Новорегистрираните безработни лица през месеца са 21 645, като от тях 1 382 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са задействали 4 272 лица посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

Освен към безработните, активността на бюрата по труда продължава да бъде ориентирана и към заети, учащи и пенсионери, измежду които работодателите също търсят своите фрагменти. Нови 499 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

През март общо 23 754 безработни са постъпили на работа, като 81.5% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 258 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

В резултат от осъществяването на дейните ограничения за поощряване на заетостта измежду безработните, на субсидирани работни места през месеца са устроени 4 398 лица: 2 580 - по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 1 818 - по схеми на Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР