Регистрираната безработица в България продължава да намалява и през юни

...
Регистрираната безработица в България продължава да намалява и през юни
Коментари Харесай

Регистрираната безработица продължава да намалява

Регистрираната безработица в България продължава да понижава и през юни доближава 5.7%, с 0.4 процентни пункта под нивото от май и с 1.1 процентни пункта по-ниска от същия месец на 2017 година, заяви Агенцията по заетостта.
В бюрата по труда се водят на доклад 188 576 безработни, като числеността им се свива с 5.9% по отношение на предходния месец и с 15.9% по отношение на година по-рано.
Нова регистрация през месеца са получили 21 898 души, като от тях 1 704 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

От началото на годината чиновниците от бюрата по труда са насърчили да се записват 31 903 души посредством осъществяване на трудови тържища, презентации, персонални диалози. През месеца като търсещи работа са се записали над 800 души, които работят.
Общо 23 769 души са постъпили на работа през месеца, като три четвърти от тях - в действителната стопанска система.
Заявените работни места на първичния пазар на труда през юни са 17 339, като 83.3% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (30.3%), търговията (14.7%), хотелиерството и ресторантьорството (11.9%), административните и спомагателните действия (8.3%),операциите с недвижими парцели (6.5%), строителството (5.6%).
Най-търсените специалности през месеца са бармани, сервитьори, готвачи, камериери; служащи в добивната и преработващата индустрия, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; служащи по събиране на отпадъци; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители; монтажници; помощници при подготвяне на храни;
преподаватели; водачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР