Регистрирана е нова вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения,

...
Регистрирана е нова вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения,
Коментари Харесай

Нова вълна от фалшиви мейли заразява компютри

Регистрирана е нова вълна от подправени имейли за неплатени отговорности, заяви Българска национална телевизия. Този път електронните писма са от името на варненски юристи.

Експертите поучават те да не се отварят, тъй като заразяват компютъра и подателите получават достъп до персоналните данни на получателите на мейлите.

" Бях доста обезпокоен, тъй като се обаждат от цяла България разнообразни хора с разнообразни статути. Вчера имах единствено 12. Няколко индивида от София, през вчерашния ден бяха от Бургас двама, от Плевен, от Пловдив. " - разяснява Людмил Петранов, един от юристите, от чието име са изпратени подправените имейли.

От адвокатската гилдия във Варна приканват всеки, който е получил имейл от техен сътрудник и не е употребил услугите му, да не отваря писмото.

" Адвокатските сдружения не работят по този метод, не събират пари по този метод ", прецизира Юлиян Георгиев, ръководител на адвокатската гилдия във Варна.

Фишинг имейлите може да съдържат друга информация - че получателят е спечелил някаква премия, или че дължи пари на някого.

Полк. доцент Юлиян Цонев, шеф на катедра " Информационни технологии " във Висшето военноморско учебно заведение " Н. Вапцаров " също предизвестява за риска от отварянето на подправен имейл: " В него се съдържа прикован файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не би трябвало да наблюдаваме, не би трябвало да отваряме файла. "

Ако въпреки всичко някой се излъже, има огромна възможност с отварянето на файла да болести компютъра си с вирус от вида на Троянския кон. Така хакерите ще имат достъп до цялата информация в компютъра. Основно те търсят пароли на банкови сметки, електронни пощи, персонални данни.

По случая към този момент работят киберекспертите във варненската полиция. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР