Регистриран е взрив от морбили сред чужденци, пристигнали в България

...
Регистриран е взрив от морбили сред чужденци, пристигнали в България
Коментари Харесай

РЗИ: Регистриран е взрив от морбили сред чужденци, пристигнали у нас като сезонни работници

Регистриран е гърмеж от морбили измежду чужденци, пристигнали в България като сезонни служащи, оповестява РЗИ-Варна на формалната си страница, видя Varna24.bg . Ето какво се оповестява там:

По данни на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, Стокхолм, от началото на годината на територията на Европейския съюз (ЕС) са регистрирани 8 343 сл. на морбили. Най-голям брой случаи са обявени във Франция (2 380 сл.), Гърция (2 075 сл.), Италия (1 715 сл.) и Румъния (504 сл.). Установено е, че болшинството от заболелите са деца и възрастни, неимунизирани против болестта. През 2018 година са докладвани и 31 лица, умряли от морбили.

Значителен брой болести от морбили са обявени и от други страни на Европейския континент: Украйна - 18 188 сл., Сърбия - 4 784 сл., Русия - 1 063 случая.

В допълнение, от началото на годината в страната са регистрирани 7 доказани случая на морбили. Заболелите са на възраст сред 2 и 39 години. По отношение на имунизационния статус на болните: 2 - с два приема на ваксина против морбили, 3 - без данни, 2 - неимунизирани. При пет от тях има данни за импорт на инфекцията от други страни от Европейски Съюз. Регистриран е и гърмеж от морбили измежду чужденци, пристигнали в България като сезонни служащи.

Предвид сегашния туристически сезон, засиления поток на задгранични туристи и сезонни служащи в страната, както и визитите на български жители в страни с епидемиологично разпространяване на морбили следва да се подхващат нужните дейности за възстановяване на надзора на болестта и да не се допусне възникването на епидемиологични гърмежи от морбили на територията на страната:

Всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ да извърнат внимание на риска от импорт и разпространяване на морбили в страната.

При подозрение за заразно заболяване да се обръща внимание и за ранно разкриване признаците на морбили и образуване на нужните дейности за съобщаване, изолираност, диагностика, предварителна защита на ВБИ и лекуване.

Всички случаи със симптоматика за морбили да се насочват за консултация с инфекционист, хоспитализация, осъществяване на лабораторна диагностика и лекуване.

Необходимият материал за лабораторна диагностика на морбили да се пробонабира, съхранява и транспортира според Инструкцията за събиране, предпазване и превозване до РЗИ Варна, която събира материалите и ги транспортира до Националната референтна лаборатория " Морбили, паротит и рубеола ", НЦЗПБ - София
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР