Регистриран е спад от 9% през юли спрямо предходния месецОбявите

...
Регистриран е спад от 9% през юли спрямо предходния месецОбявите
Коментари Харесай

40% по-малко са обявите за работа това лято

Регистриран е спад от 9% през юли по отношение на предходния месец

Обявите за работа това лято са намалели фрапантно по отношение на предходната година
(снимка: CC0 Public Domain)

Предложенията за нови работни места през юли са намалели с 9% по отношение на предходния месец, сочи разбор на JobTiger. Сравнени обаче с равнищата на оповестените разгласи преди началото на пандемията – намаляването им е с 20%, а по отношение на юли 2019 година се следи осезателен спад от цели 40%.

През юли са регистрирани по-малко оферти за работа във всеки от главните браншове, като с максимален спад по отношение на предходния месец са „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (-21%) и „ Здравеопазване и фармация ” (-19%), следвани от „ Строителство ” (-11%) и „ Административни действия ” (-11%).

Изключение е секторът „ Счетоводство, одит и финанси ”, при който се следи лек растеж от 2% в оповестените разгласи през юли по отношение на юни.

Дяловото систематизиране на предложенията за работа остава съвсем непроменено по отношение на предходния месец, с водещи браншове „ Търговия и продажби ” (21%), „ Хотелиерство и ресторантьорство ” (16%) и „ Производство ” (14%), следвани от секторите „ ИТ ” (9,4%), „ Транспорт и логистика ” (9,4%) и „ Административни и обслужващи действия ” (8,5%).

На ИТ бранша се падат 9,4% от предложенията за работа през месец юли (източник: JobTiger)

По градове, с максимален дял от предложенията за работа е София – с цели 43% от общия брой. Дяловото разпределението на оповестените разгласи в останалите регионални градове е: 9,4% за Варна, 8,9% за Пловдив, 3,4% за Бургас, 3,1% за Русе и 2,3% за Стара Загора. Общо, предложенията в изброените градове съставляват 70% от всички оповестени свободни позиции в страната през юли 2020 година

Икономиката не е почнала своето възобновяване от рецесията, провокирана от пандемията с ковид, само че към аргументите за по-ниския брой разгласи през миналия юли спада и летният отпускарски сезон, в който обичайно предложенията за работа са по-малко, разяснява JobTiger.

Изглежда, че засиленото в последните месеци предложение на работа в бранша „ Хотелиерство и ресторантьорство”, предхождащо туристическия сезон, е достигнало своя пик, като намалелият брой разгласи в този бранш през юли оказва в допълнение въздействие върху общия брой оферти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР