Регистриран е изключителен случай“ на мъж, назован условно Женевския пациент“,

...
Регистриран е изключителен случай“ на мъж, назован условно Женевския пациент“,
Коментари Харесай

Шести случай на излекуван от ХИВ след трансплантация на костен мозък

Регистриран е „ извънреден случай “ на мъж, назван условно „ Женевския пациент “, който е в дълга ремисия от ХИВ, откакто е получил трансплантация на костен мозък. Резултатите от лекуването отварят нови научни пътища за битка с заболяването, оповестява Агенция Франс Прес.

Случаят беше показан преди Международната конференция на обществото за битка със СПИН, която се открива в неделя в Бризбейн, Австралия, предава Българска телеграфна агенция.

Преди „ Женевския пациент “ петима души към този момент са считани за евентуално излекувани от ХИВ зараза след трансплантация на костен мозък. Излекуваните пациенти страдаха от рак на кръвта и се възползваха от трансплантация на стволови кафези, която надълбоко обнови имунната им система.

При всеки един от тези случаи донорът е имал рядката разновидност Делта 32 на ген, прочут като CCR5. Това е генетична разновидност, за която е известно, че предотвратява навлизането на ХИВ в клетките.

При „ Женевския пациент “ обстановката е друга - през 2018 година, с цел да лекува изключително нападателна форма на левкемия, той се възползва от трансплантация на стволови кафези.

Този път обаче трансплантацията идва от донор, който не носи фамозната разновидност на гена CCR5.

По този метод, за разлика от клетките на други хора, считани за излекувани, тези на донора теоретично разрешават ХИВ да се възпроизвежда.

Въпреки това вирусът остава неоткриваем 20 месеца след спирането на антиретровирусното лекуване

при този пациент, провеждано в Университетските лечебни заведения в Женева в съдействие с института „ Пастьор “, института „ Кушен “ и интернационалния консорциум IciStem.

Антиретровирусното лекуване на " Женевския пациент " е понижено последователно и дефинитивно спряно през ноември 2021 година Анализите, осъществени през 20-те месеца след преустановяване на лекуването, не са разкрили нито вирусни частици, нито активируем вирусен контейнер, нито повишение на имунните отговори против вируса в организма на този човек.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР