„Регистрираме гражданската платформа „Изправи се.БГ” като гражданско сдружение, с идеална

...
„Регистрираме гражданската платформа „Изправи се.БГ” като гражданско сдружение, с идеална
Коментари Харесай

Мая Манолова създаде гражданската платформа Изправи се.БГ

„ Регистрираме гражданската платформа „ Изправи се.БГ” като гражданско съдружие, с идеална цел в социална изгода. В общата мрежа „ Изправи се.БГ” ще се включат обособени жители, специалисти, цивилен сдружения, придвижвания, инициативни комитети, браншови организации, профсъюз. “ Това разгласи Мая Манолова при учредяването на гражданската платформа „ Изправи се.БГ”.

Манолова бе безапелационна, че гражданската платформа не е партиен план и няма да прераства в партия. Тя показа учредителите в офиса на организацията в столицата, където организира и безплатните приемни за жители.

„ Гражданската платформа ще работи за отбрана на базисните демократични полезности и за поддръжка и решение на проблемите на елементарния човек, за съответни проблеми на жителите “, сподели Манолова и уточни девет области, в които организацията ще реализира старания и цивилен напън.

„ Когато защитните средства на едно общество са напълно подчинени на властта, гражданският напън е последната вяра за коректив и възобновяване на справедливостта “, сподели още някогашният омбудсман.

В учредителната декларация на платформата са написани девет съществени области за работа - право на почтени приходи и работа за всеки, отбрана на елементарния човек против монополите, право на обективна икономическа среда, поддръжка за дребния, междинния и фамилния бизнес, правосъдна промяна и господство на правото, битка с корупцията, правото на обективна обществена система, налични здравни грижи и съответно обучение, независимост на медиите, словото и публицистите, право на почтена изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и против презастрояването.

Според Манолова жителите имат най-голямо право да изискват от властта, тъй като тя произтича от тях, а те заплащат на институциите, на властта и на опозицията, да пазят ползите им. "А заплащат скъпо – по осем лв. на глас, както през вчерашния ден гласоподаваха дружно ГЕРБ, Българска социалистическа партия, "патриоти " и всички”, добави още тя, визирайки гласуваните от Народното събрание партийни дотации, които трябваше да бъдат по 1 лев на глас, само че бяха осемкратно повишени.

Мая Манолова уточни, че в екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в акцията й като претендент за кмет на София.

Никола Вапцаров – правозащитник и ръководител на Инициативния комитет на Манолова като претендент за кмет, Тихомир Валериев – представител на Инициативия комитет „ Зелена Обеля”, юрист Десислава Малинова – от гражданското придвижване за чист въздух, Вера Иванова от майките от „ Системата ни убива”, Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за отбрана правата на пациентите, ген. Валентин Цанков – бригаден военачалник от Асоциацията на сухопътните войски, Десислва Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски първенец по пукотевица, Кристина Димитрова – реализатор, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група „ Младост”, представители на Инициативния комитет "Горубляне " и "Овча купел ", Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските класи на фелдшерите и на медицинските експерти, представители на Гражданско придвижване „ Днес” и други

Манолова уточни, че към „ Изправи се.БГ” ще се причисляват още самостоятелни учредители и членове, както и цели организации, с които платформата ще партнира.

Тяхното присъединение ще се реализира в понеделник, на обществено събитие от 18.00 ч. в Конгресния център на Кула Б (от кулите до КАТ - София), където групови и други членове ще заявят влизането си в платформата и общите дела, за които ще работим изясни пред публицистите Манолова.

„ Ние заставаме зад общи дела – отбрана на гражданските права, отбрана на съществени полезности и свободи, отбрана и поддръжка на всеки човек, на правото му на заслужен живот, на правото му на правдивост, положителни приходи, работа, достъп до качествено опазване на здравето и обучение “, съобщи някогашният омбудсман.

„ Ще реализираме задачите си посредством дейни позиции и дейности по деветте акцента в декларацията, посредством приемните за жители, които към този момент ще бъдат и отвън София и посредством платформата за цивилен напън – електронна платформа за подаване на сигнали по градове и обитаеми места от цялата страна “, изясни още Манолова.

Дейността на гражданската платформа ще се финансира посредством дарения, както и в предизборната акция, през онлайн платформа. До момента планът се финансира от персонални средства на учредителите и на Мая Манолова.

През идната седмица Манолова и екипът й ще бъдат в Северозападна България. „ Приемните, които ще провежда платформата, ще продължат да са безусловно безвъзмездни “, акцентира тя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР