Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително

...
Регистрирахме 150 ранени, включително деца, в Южноморавския регион поради изключително
Коментари Харесай

Торнадо в Чехия - около 150 души ранени

" Регистрирахме 150 ранени, в това число деца, в Южноморавския район заради извънредно мощния ентусиазъм на бурни ветрове и торнадо ", сподели тя.

" Мога да потвърдя, че има жертви, само че към този момент не знаем точния им брой ", сбита беше Хедвига Кропачков.

Нейният сътрудник Ярослав Микошка означи, че селата Грушки, Лужице, Моравска Нова Вес и Микулчице са потърпевши най-вече от бедствието.

По предварителна информация на Агенция Франс Прес минимум петима души са починали. Други 30 000 са били без ток. Силата на ветровете е била от 200 км/ч.

Спасителите оповестяват, че общо седем селища в Южноморавския район са били наранени от торнадото. Хората са под руините на жилищни здания, текат избавителни интервенции.

По-рано чешката телевизия заяви, че торнадо отчасти е унищожило четири села в покрайнините на чешките градове Брецлав и Ходонин.

По-специално, съгласно Марек Бабиш, главата на село Грушки, което има 1640 поданици, торнадо е унищожило половината от това населено място. " Останаха единствено стените на къщите, без покриви и прозорци. Църквата също остана без покрив и камбанария. Автомобили бяха хвърлени по вилите. Селското учебно заведение няма фасада и покрив. Вековните липи и смърч са изтръгнати от корените си. ", - уточни кметът.

Подобна картина се следи в близкото село Лужице покрай град Ходонин, където също има ранени и изцяло унищожени от жилищата на бедствия. Отбелязва се, че ураганният вятър е преобърнал рейса, вследствие на случая са ранени четирима души. Старшината на село Моравска Нова Вес покрай град Бржецлав Марк Кошут също осведоми медиите за нанесените вреди на стотици жилищни здания.

Метеоролозите обявиха, че регионите в югоизточната част на Чехия е имало условия за мощно торнадо, което е извънредно събитие в района. В елиминирането на следствията от него вземат участие спасители, пожарникари и служители на реда. Представители на обединената работа на спасителите и пожарникарите на републиката допускат, че хората могат да бъдат под руините на здания в регионите, наранени от естественото злополучие. Размерът на вредите се прецизира.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек сподели, че управляващите разискват проект за включване на армията в работа за унищожаване на последствията от торнадото. " Всеки, който има ръце и крайници, отива там. Вече се водят полемики по отношение на насоките да се помогне на района от въоръжените сили ", акцентира той.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР