Регистърът на кредитните посредници, воден от Българската народна банка, продължава

...
Регистърът на кредитните посредници, воден от Българската народна банка, продължава
Коментари Харесай

Регистърът на кредитните посредници е малко по-пълен

Регистърът на кредитните медиатори, воден от Българската национална банка, продължава да се цялостни, въпреки и постепенно. Към 10 декември в него са вписани тъкмо 46 кредитни медиатори. Това е резултатът, който се е получил близо две години след приключването на законоустановения период за това - 21 януари 2017-а. Припомняме, че преди година в него попадаха 33.ма кредитни медиатори.

По последни данни сега подобен е броят единствено на записаните български медиатори, а останалите 13 са от Франция, от Белгия, Германия и Ирландия.

Съгласно Наредба 19 (приета на 20 октомври 2016-а) кредитните медиатори в страната би трябвало да подадат документи за регистрация в Централната банка, в случай че желаят да продължат активността си. Таксата, която би трябвало да платят за задачата, е 3000 лв.. С този акт активността на кредитните медиатори трябваше да бъде приведена в сходство с Директива 2014/17/ЕС.

Важно е да се посочи, че регистърът не е наложителен за юридически лица, които правят кредитно ходатайство по Закона за потребителския заем (ЗПК). Затова компании, които правят съвещания единствено по ЗПК, не попадат в регистъра по чл.51 по ЗКНИП.

За да бъдат оптимално настоящи данните в регистъра, наредбата планува в 15-дневен период кредитните медиатори да уведомяват Българска народна банка за всяка смяна в информацията, която са дали за регистриране. Тези корекции ще се подават в електронен формат и ще им костват по 500 лв..

При реализиране на активност без регистрация като кредитен медиатор Законът за заемите за недвижими парцели на консуматори планува административни санкции, които за физическите лица са в размер от 5000 до 10 000 лева, а за едноличните търговци и юридическите лица са избрани имуществени наказания в размер от 20 000 до 40 000 лв..

Припомняме, че с промените беше въведена и наложителна застраховка "Професионална отговорност " за кредитните медиатори. Според изчисленията на хората от сектора тя ще коства на всеки от тях към 1000 лева годишно.

Съгласно спомагателните разпореждания на Закона за заемите за недвижими парцели "кредитен медиатор " е лице, което не работи като заемодател или нотариус, свързва директно или непряко консуматор с заемодател или кредитен медиатор и прави своята комерсиална активност против възнаграждение в парична или в друга форма, подсетиха от Централната банка.

Контролът над кредитните медиатори се стегна след финансовата рецесия от 2008 година. Последвалият лов на подправени експерти потвърди, че част от консултантите, познавайки чудесно пазара, са "надценявали " опциите на клиентите си и са им уреждали заеми, каквито в дълготраен проект хората не са могли да обслужват. Именно това беше и повода Брюксел да сътвори инструкция за ипотечното кредитиране, макар че развитите пазари - като Англия, Германия и Франция, от дълго време имат регулация за активността на кредитните медиатори.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР