Регистърът, който се води от Агенцията за безопасност на храните,

...
Регистърът, който се води от Агенцията за безопасност на храните,
Коментари Харесай

Кукушева: Законът за храните е изключително важен

Регистърът, който се води от Агенцията за сигурност на храните, демонстрира, че у нас има към 680-700 обекта, регистрирани като хлебопроизводители. Според нас са съвсем 2 пъти повече, съобщи пред БНР ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Днес е професионален празник на хлебарите - Спасовден.

Тя оцени като „ извънредно значим “ новия Закон за храните, признат на второ четене от Народното събрание в сряда. „ Ако той влезе в действие с цялата тежест на членовете на законодателството, които са планувани в него, Законът за храните може да бъде част от законодателството за битка със сивия бранш и би могъл да го ликвидира “, акцентира Кукушева.

„ Хлябът е най-бързо оборотната храна в света. Проследимостта на произвеждане, дистрибуция и реализация е извънредно сложна. Видно е, че в България няма политическа воля, а може би няма и административен потенциал да се случи подобен вид следене, само че посредством глава „ Транспорт и транспортни средства на храни “ ние сме извънредно облагодетелствани от Закона за храните, тъй като за нас е заложено специфичното условие да се сътвори указател на дистрибуторите.

Всички транспортни средства, пренасящи, самун, брашно, хлебни и сладкарски произведения ще имат обособена регистрация, неповторим идентификационен номер, който ще бъде комплициран на транспортното средство. Ако хванем дистрибуцията, доста елементарно бихме стигнали до първоизточника – производителя, както и до търговеца, който би трябвало да я осъществя. Досега никой пътен контролиращ орган не можеше да спре транспортно средство и да направи щателната инспекция.

Законът към този момент ползва цялата тежест на европейските регламенти и глобите са „ в европейски финансови измерения “, добави Кукушева. Предвидена е глоба затваряне на индустриални и търговски обекти.

Помислено е и за сивия бранш. Отговорността е на локалната власт. Кметове и общински наместници са длъжни да наблюдават цялата икономическа активност, която се прави на тяхна територия: „ Всички обекти за произвеждане, търговия и дистрибуция с храни би трябвало да имат съответните удостоверения по Закона за устройство на територията “.

Около 30% от обектите в София нямат нужните документи по Закон за устройство на територията –  Акт 16, посочи Кукушева.

Всеки индустриален обект би трябвало да има на трудов контракт най-малко един чиновник със профилирано обучение в региона на хранително-вкусовата индустрия. В момента всеобщо в обектите за произвеждане или търговия няма технолози, добави тя.

С новия закон ще се постави завършек на препакетирането на храни, добави още Мариана Кукушева. " Ще има цялостна проследимост на храната и знак за наличието на ГМО. Ще има и 2 избрания за „ Продукт от България “ – в случай че са напълно от българска суровина и „ Добит в България “, в случай че е създаден от смесени първични материали, без значение от кое място. Предвиден е гратисен интервал, с цел да могат бизнес операторите да отговорят на условията на законодателството.

„ Аз се надявам, че септември месец ние ще можем да се поздравим с настояща нормативна уредба и с опциите за повече бистрота, по-информиран избор и битка със сивия бранш “, обобщи  ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Политиките по храните ще се управляват от Национален съвет.

В него ще влязат национално признаците браншови организации, които дават отговор на ред условия и имат административен потенциал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР