Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях

...
Регионите в Северна България са проблемни, тъй като в тях
Коментари Харесай

Искра Михайлова: Възможностите за инвестиции в един регион трябва да се гледат комплексно



Регионите в Северна България са проблематични, защото в тях има по-малко вложения, имаме проблеми с образованието и с услугите, а това са характерностите на изоставащите райони в цяла Европа. Това сподели в предаването " Преди всички " ръководителят на Комисията по районно развиване в Европейския парламент Искра Михайлова преди интернационалната конференция " Инвестиции и инфраструктура в Северна България ".
Инвестициите в инфраструктура биха могли да подобрят образа на Северна България, уточни Михайлова. Проектите за публично-частно партньорство в България обаче по думите й вървят мъчно, тъй като има социална настройка, че частният интерес може да надделее над публичния, макар че това е една от опциите за привличане на повече вложения:
" Ако ние разчитаме единствено на европейските структурни и капиталови фондове, с цел да променим образа на регионите в Северна България, няма да успеем. Не са толкоз доста тези вложения. Би трябвало да привличаме частни вложения, да изградим народен запас за вложения в тези райони, с цел да можем да променим нещо и по тази причина разгадавам на това да проработи Фондът за обществено частно партньорство. Неслучайно през днешния ден чакаме присъединяване от Българската банка за възобновяване и развиване, присъединяване от ръководещи органи, които работят с финансовите принадлежности и благоприятни условия да обсъдим действителни планове, които имат капацитет в себе си и биха могли да бъдат осъществени ".
Северозападният район е отпред на класацията на най-бедните области в Европейски Съюз. Запитана дали прекрояването на районите у нас и евентуалното основаване на по-голям дунавски район ще промени нещо, Михайлова разяснява, че за жалост до този миг всички старания са ориентирани към това да отговорим на условията от статистическа позиция.
" Има значение по какъв начин ще планираме вложенията за интервала след 2020 година, когато в един или два статистически района вложенията би трябвало да бъдат фокусирани в посоки, които водят до качествени промени ", добави тя.
Общините сигнализират, че порастват лавинообразно финансовите корекции по осъществяване на плановете им за настоящия финансов интервал. Проблемът с финансовите корекции обаче не е единствено на българските общини, посочи Искра Михайлова:
" Той е обвързван с извънредно усложнените процедури и опцията да се дават сигнали за нарушавания, които никога не нарушават нито финансовия интерес на страната, нито финансовия интерес на Европейския съюз. Точно поради това ние се опитваме в Европейския парламент дружно с Европейската комисия да работим в посока опростяване на тези процедури, опростяване на условията и въвеждане на обединен одиторски метод или единни условия на инспекторите, с цел да няма опция за налагане на корекции при всяка инспекция на който и да е план. Това би облекчило общините. Въобще концепцията като цяло е да се облекчат крайните бенефициенти ".
" Възможностите за вложения в един или различен район на Европа би трябвало да се преглеждат сложно, а таман това съгласно липсва в българския метод ", означи Искра Михайлова, визирайки и полемиката към плана АЕЦ " Белене ":
" Като че ли ние в България имаме способността понякога да се ориентираме към един или различен план и да се опитваме да внушим на обществото и на жителите в тези райони, че реализацията на този съответен, един-единствен план ще бъде панацея и ще реши всички въпроси. За страдание, това не е по този начин. Истината е, че развиването на тези райони изисква сложен метод, поредни стъпки и доста планове, които да се допълват един различен. Нека това да бъде, в случай че се реши, да бъде в това число и план за нуклеарната енергетика, само че той би трябвало да бъде придружен с транспортни планове, с планове за образование на фрагменти, с планове за обществена, здравна, културна инфраструктура, с планове, които да трансформират образа на района ".
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР