Регионите по света, които са подходящи за отглеждане на различни

...
Регионите по света, които са подходящи за отглеждане на различни
Коментари Харесай

Кафето, авокадото и кашуто се местят в нови райони заради климата

Регионите по света, които са подобаващи за развъждане на разнообразни селскостопански култури, като кафе, кашу и авокадо, ще се трансформират фрапантно на фона на ускоряващите се климатични промени. Това се показва в изследване, представено от BBC.

Ключовите райони, подобаващи за развъждане на кафе в Бразилия, Индонезия, Виетнам и Колумбия, ще намалеят фрапантно с към 50% до 2050 година Подходящите площи за кашу и авокадо пък ще се усилят, само че за сметка на това множеството от тях ще бъдат надалеч от актуалните индустриални обекти, считат учените.

Те предизвестяват, че би трябвало да бъдат положени старания в поддръжка на фермерите, тъй че да могат да се приспособяват към новите условия.

Кафето е една от най-важните култури в света, освен като една от най-популярните питиета, само че и като прехранване за милиони дребни фермери. А в доста от по-богатите страни търсенето на авокадо и кашу бележи забележителен растеж през последните няколко десетилетия.

Заплахата за кафето вследствие на изменението на климата е добре документирана през последните години, само че информацията за това по какъв начин повишаващите се температури ще повлияят на авокадото и кашуто не е чак толкоз обширна.

В това своето изследване създателите преглеждат въпроса по какъв начин световното стопляне и изменящите се равнища на преваляванията ще повлияят на тези три селскостопански култури (кафе, авокадо и кашу) през идващите 30 години. Изследователите за първи път са присъединили и информация за характерностите на земята и почвата в засегнатите райони.

Оказва се, че кафето е най-уязвимо от позиция на повишаващите се температури. В страните, които генерират по-голямата част от международното произвеждане на преобладаващия вид кафе арабика, площите, годни за развъждане на културата, ще намалеят на половина до 2050 година

Някои основни области ще бъдат наранени по-силно. При сюжета с най-ниска температура ще има понижение от 76% в най-подходящите региони за развъждане на кафе в Бразилия. В Колумбия те ще се свият с 63%.

В други области обаче, които сега се намират в периферията на главното произвеждане, изискванията ще станат по-подходящи, в това число в Аржентина, Южна Африка, Китай и Нова Зеландия.

Според създателите на изследването обаче това не значи, че тези нови райони могат елементарно и бързо да заменят сегашните основни производители.

При кашуто картината е друга. Като цяло площите по света, които са одходящи за развъждане на културата, ще се усилят със 17%. Въпреки това, за някои от страните, които сега разчитат на кашуто като основен експорт, новините не са положителни. Индия може да загуби обилни области, до момента в който в Бенин те ще намалеят на половина при най-ниското моделирано повишение на температурата.

За авокадото картината също е комплицирана, изключително в най-големите страни производителки. В Мексико, най-големият производител в света, се чака доста нарастване на подобаващите площи за развъждане на авокадо - с над 80%. За сметка на това Перу, също главен производител, може да загуби към половината от своите площи при същия климатичен модел.

Въпреки че повишението на температурите и измененията в моделите на преваляванията може да създадат някои региони по-подходящи, създателите на отчета са загрижени, че развиването на тези култури в нови райони може да докара до превръщането на повече гори в земеделска земя или увеличение на инвазивните типове.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР