Регионите и общините в България трябва да са активен участник

...
Регионите и общините в България трябва да са активен участник
Коментари Харесай

Доц. д-р Мария Желева: Общините трябва да са активен участник в дигитализацията на културното наследство

Регионите и общините в България би трябвало да са деен участник в процеса по цифровизация на културното и научно завещание, защото научният и туристическият бранш би трябвало да съществуват в симбиоза. Именно заради тази причина на интернационалния конгрес DiPP2020 за цифровизация на културно и научно завещание под патронажа на ЮНЕСКО главните тематики бяха методиките и положителните практики за цифровото показване на материалното и нематериалното завещание. Това съобщи доцент доктор. Мария Желева, откривател от екипа на DiPP2020, в предаването " Бизнес старт ", с водещ Живка Попатанасова.

По думите на доцент Мария Желева в България общините работят доста интензивно във връзка с представянето и обезпечаването на съгласуваност сред културното завещание, с което разполагат организациите на територията на съотвената община, и туристическите благоприятни условия - всички общини имат опция да кандидастват за национално и за европейско финансиране, само че всичко опира до въпрос на предпочитание за присъединяване в процеса по цифровизация " " Идеите на тази конференция са свързани директно със стратегическите цели на Европейския съюз и с построяването на обща европейска еднаквост.

За постигането на това начинание е небходимо основаването на един нов обществен феномен, така наречен " обща европейска културна памет " - шерването, опазването и припознаването на обособените национални етнически културни наследства, които да бъдат цифровизирани и да бъдат показани в една културна виртуална платформа на Европа ". Доц. Мария Желева разясни, че процесът по цифровизация на културното завещание " не е лесна задача и до момента в който нужните софтуерни устройства могат елементарно да бъдат набавени посредством финансиране, набирането на човешки запаси е муден и трудоемък развой ".

" Човешките запаси би трябвало да бъдат квалифицирани за използването на тези устройства и технологии, както и осведомени с разпоредбите по процеса на цифровизацията. Затова в границите на тази конференция са показани, от една страна, чисто софтуерни способи и подходи, а от друга - открити положителни практики, с цел да може цялата културна общественост да се възползва от постигнатото досега ".

Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР