Регионът Западна Македония в съседна Гърция предлага много и нови

...
Регионът Западна Македония в съседна Гърция предлага много и нови
Коментари Харесай

Непознатите туристически маршрути в Западна Македония, Гърция

Регионът Западна Македония в прилежаща Гърция предлага доста и нови благоприятни условия за туризъм и отдих отвън обичайна визия за южната ни съседка като място, обвързвано с многочислените морски курорти.Този район се промотира като опция за голям брой задгранични туристи да се насладят на приключенския туризъм, рафтинга по река Алиамкос, която е най-дълга в Гърция, и нейното продължение дава доста благоприятни условия.



Западна Македония дава опция по протежението на друга доста известна река - Венетикос да се насладят на дивата природа в този регион и в избрани част на летния интервал, при нужните защитни ограничения и наблюдението на подготвени лица, да вършат бънджи скокове.



В този район се намира град Костур(Кастория) в които туристите могат да се насладят на красивото езеро в него да посетят локалната пещера, за която има вярване, че змей пази огромно богатство.



Николай Кръстев разговоря със Сидерис Смаропулос от локалната хотелиерска и туристическа асоциация и Андромахи Скрерака от Византийския музей в града във видеото описват за опциите за културен, планински и гастрономически туризъм които показва този район в Западна Македония в прилежаща Гърция.

" Нашият район предлага забавен туристически артикул, в който се съчетават огромното езеро, хубави планини, огромното културно завещание, тъй като има какво да се види включвайки музей, манастири, също по този начин и в гастрономическата част като производството на гъби и другите ястия с тях в разнообразни региони на този географски район. Ако посетите този район ще се чувствате като вкъщи си, тъй като ще ви посрещне гостоприемно Костур. Имаме своите обичайни ястия, които са близки до прилежащите страни като кюфтета Макалу, също по този начин могат да опитат доста забавен тип вид риба от костурското езеро - гривалди, както и известното бяло свинско месо.

Ние имаме интерес да развиваме нашия туристически район в чужбина и в страните които се намират директно към него, само че и освен, тъй като в Костур идват и доста туристи и от много далечни места, само че и освен от Европа. Ние имаме доста визити от израелски туристи, както и доста западноевропейски туристи. Много се радваме когато забележим тук измежду нас нашите български братя посещават Костур, само че и остават в нашите хотели и посещават музейте ни. Нашата туристическа асоциация от Костур има намерение да посети България и София, с цел да популяризираме измежду вашите сънародници този район в Гърция, с цел да има повече визити и да го създадем известен, още повече че е непосредствен географски до страната ви ", споделя Сидерис Смаропулос.



" Имаме доста известни икони, датирани от интервала 12 - 18 век от прилежащите места в нашия район. Някои са редки, които бяха прибрани за предпазване откакто през 60–те и 70-те години бяха подложени на многочислени обири. Те се възвръщат по специфичен метод, с цел да бъдат непокътнати за по-дълъг живот. През тази част от Гърция са минавали старите търговски контакти с Венеция, които са били изключително мощни с Венеция през 15 и 16-ти век. Културното въздействие от региона на Янина се трансферира през вековете към днешните страни - Албания, Северна Македония, има въздействие в Румъния до 17 век. В иконите доминират характерни оранжевочервено, зелено, синьо, близки до византийския жанр, натуралистични детайли, като даже има и миди по някои от тях. Известна е иконата, на която се намира Дева Мария, която държи мида. В експозицията на локалния византийски музей има 75 икони, само че с изключение на тях има и железни творби, монети и византийски бижута. Много от локалните храмове в Костур носят името на Св Николай, само че и не малко са отдадени на Света Богородица. Около езерото в Костур/Кастория има пещера, която е доста известна за която се носи поверието че е имало змей, които пази антично богатство. Добре е и тя да бъде посетена, тъй като в нея могат да бъдат забелязани доста забавните сталакмити и сталактити ", споделя Андромахи Скрека.



В този район се намира Преспанското езеро, което е най огромната непокътната екосистема. В него може на един от островите да бъде забелязана скална християнска черква отдадена на Света Богородица, в която има стенописи датиращи от 12 век.



Също по този начин на остров свети Ахил в намиращото се наоколо Малка Преспа е гроба на цар Самуил, открит през 60-те години от известния гръцки археолог Николаос Муцопулос.



Базиликата е копие на тази от Плиска и е най огромната български християнски храм отвън територията на България.



За феновете на гастрономическия туризъм в района гръцката Западна Македония безспорна атракция е град Гравена, които е считан за столицата на гъбопрозводството. В тази район има към 2500 типа гъби, от които тези консумация са 150 типа измежду които е обичаната гъба на римския император Гай Юлий Цезар, носеща неговото име.

В този град от 16-ти до 20 август всяка година се организира обичаен фестивал на гъбата. На него, само че и освен на него, може да видите развита до съвършенство гъбената просвета, където може да се опита самун от гъби, баница от гъби, както и пълнени гъби с локални сирена и още доста разнообразни кулинарни изкушения.



Край Преспанското езеро, можете да се насладите на локалния фасул, които е прочут в района. Със средства на Европейски Съюз са построени еко пътеки в локалните планински вериги, които разкриват голям брой красиви места и най известното от тях е региона Портица, която е била самобитна врата за локалното население срещу настъпващото през 14-ти век османско господство в тази част на Балканите.

Района Западна Македония в южната ни съседка залага на културен, кулинарен туризъм, както и на винопроизводството от редица дребни и по огромни винарни. Туровете по тях няма да ви оставят безразлични. Местния туристически бизнес залага в своята тактика на развиване на туристи с изключение на от по далечните райони, само че и тези които са наоколо като България, Република Северна Македония, Румъния и Сърбия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР