Регионът, в който попада Пловдивска област, първи ще влезе в

...
Регионът, в който попада Пловдивска област, първи ще влезе в
Коментари Харесай

Пловдив и регионът първи влизат в Етап 0, закриват COVID отделения

Регионът, в който попада Пловдивска област, първи ще влезе в стадий 0 от проекта за справяне с Коронавирус пандемията. Според картата за претовареност на интензивните кревати това ще стане още тази седмица. Това значи, че в района, в който влизат също Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково, на процедура съвсем няма да има заболели с ковид, които се нуждаят от интензивно лекуване.

На двуседмична база заболеваемостта в Пловдивско пада до 184 на 100 000 души. Областта към момента е в жълтата Коронавирус зона, само че за последното денонощие новите случаи са единствено 9. Две от областите в нашата зона – Кърджали и Пазарджик, към този момент са оцветени в зелено, защото заболелите там са под 100 на 100 000 души. В момента Хасково е с най-вече инфектирани в клъстера – 239 на 100 000.

След понижаване на случаите пловдивските лечебни заведения започнаха да закриват Коронавирус отделения. Все още в 17 лечебни заведения одобряват пациенти с ковид, само че за последната седмица леглата в тях са понижени с 14%, демонстрират последните данни на Националната здравноосигурителна каса. Така лечебните заведения разполагат с 460 Коронавирус кревати, от които заети са 208.

Междувременно НЗОК е спряла да заплаща пътеката за лекуване на Коронавирус заболели на лечебните заведения, които нямат инфекциозни заведения, заяви в телевизионно изявление през днешния ден шефът на МБАЛ " Св. Мина " проф. Петър Петров. Той изясни, че в общинската болница към момента действат 10 кревати, само че лекуването на тези пациенти ще бъде напълно за сметка на болничното заведение.

Най-вероятно това ще принуди и останалите лечебни заведения, които не разполагат с инфекциозни отделения, да закрият Коронавирус отделенията си.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР