Регионалното министерство подкрепи със социологическо проучване намерението си да повиши

...
Регионалното министерство подкрепи със социологическо проучване намерението си да повиши
Коментари Харесай

Българите масово искат драстични глоби срещу кражбата на вода

Регионалното министерство поддържа със социологическо изследване желанието си да увеличи фрапантно глобите против кражбите на вода и даже да изключва от ВиК-мрежата консуматори, които дълго време не са си плащали сметките или отхвърлят да им бъде инсталиран водомер. Ведомството разгласи в понеделник национално представително изследване на публичното мнение за главните политики на министерството, осъществено от " Екзакта рисърч груп " измежду 1500 българи в 98 обитаеми места в интервала февруари-март 2018 година

Според известието 85.3 % от българите поддържат желанието на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да се вдигнат петкратно сегашните санкции за нелегално присъединените към мрежата консуматори и за тези, които не заплащат сметките си. Това ще стане с нов закон за водоснабдяването и канализацията, който се приготвя сега от ведомството.

Преди дни министър Николай Нанков и заместничката му Малина Крупома обавиха, че желанията са клиентите, които не заплащат сметките си и откажат да им бъде инсталиран водомер, да се планува опцията да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат обезпечени различни благоприятни условия - посредством публични водоизточници.

В поддръжка на това желание е осъществено и социологическото изследване. То демонстрира, че казусът с кражбите на питейна вода е от огромна социална значителност освен за водните оператори, само че и за потребителите.

На въпрос " Кой съгласно Вас е главният проблем на ВиК услугите ", 22.7 % показват качеството на водата, 21.8 % - уличните течове, а 16.7 на 100 - кражбите на вода.

Допитването демонстрира още, че българите имат високо схващане за смисъла на водата. 99.2 % от запитаните я смятат за скъп естествен запас.

В същото време 41.6 % от участниците в допитването не са подготвени да заплащат по-висока цена от сегашната. Други 36.2 % са съгласни да одобряват повишаване на услугата, в случай че се усъвършенства качеството, а 27.7 на 100 ще одобряват покачване, с цел да се обезпечи по-добро филтриране за запазване на околната среда. 24.1 % са съгласни да има повдигане на цената, с цел да няма спиране на водоснабдяването.

Според проучването 62.5 % от хората са удовлетворени от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите. 42.5 % от българите правят оценка равнището на предоставяните ВиК услуги като положително, 17.9 % - като доста положително, а 5.9 на 100 - като чудесно. 11.1 % са недоволни. По отношение на другите индикатори 77.7 на 100 считат, че налягането в тръбите е положително, а 17.7 % показват отрицание. 59.2 % харесват усета на водата, а 60.5 на 100 са удовлетворени от нейния цвят и мътност, показват от Министерство на регионалното развитие.

Хората обаче нямат задоволително информация за ВиК мрежата на България. 92 % да вземем за пример не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км, или колкото 240 автомагистрали като " Тракия ", които би трябвало да се поддържат в редовност непрекъснато, 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните - 54.3 на 100, знаят, че България е доста богата на минерални води, само че не и на такива, годни за непрекъснато пиянство. В същото време 45.7 % от интервюираните не са наясно, че страната ни не е изключително богата на питейна вода.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР