Регионалният премиер на Каталуния Ким Тора обяви днес предстоящото свикване

...
Регионалният премиер на Каталуния Ким Тора обяви днес предстоящото свикване
Коментари Харесай

Обявиха предсрочни избори в Каталуния

Регионалният министър председател на Каталуния Ким Тора разгласи през днешния ден идното привикване на предварителни избори в испанската самостоятелна област поради рецесията, избухнала сред двете огромни сепаратистки партии, които ръководят този район на Испания, съобщи Франс прес.

"Този законодателен орган няма бъдеще. Двамата съдружници в държавното управление обмислят пътя към независимостта по метод, довел до утежняване на взаимното доверие ", съобщи сепаратисткият водач от централата на каталунското районно държавно управление.

Тора обаче уточни, че бюджетът на района би трябвало да бъде утвърден, преди той да "обяви датата на изборите ". Одобряването на бюджета би трябвало да отнеме към два месеца. Каталуния не е приемала бюджет от 2017 година

Свикването на предварителни избори в богатия североизточен испански район е резултат от раздор, зародил в понеделник сред "Заедно за Каталуния " - партията на Тора и неговия предходник Карлес Пучдемон, и "Републиканска левица на Каталуния-Суверенитет ".

"Републиканската левица " изостави Ким Тора и "Заедно за Каталуния ", които упорстваха да не се подчини на заповедта на изборната комисия каталунският водач да бъде лишен от място в районното заседание, откакто през декември беше наказан 18 месеца да не заема изборна служба.

Съюзници в районното държавно управление от 2016 година, двете партии се борят за превъзходство в придвижването за обособяване от Испания.

Неочакваното известие на Тора беше направено малко преди началото на договаряния сред централното държавно управление и каталунското държавно управление за "политическия спор " в Каталуния, които може да имат непредвидими последствия върху тактиката за разведряване, подета от премиера на социалистическото държавно управление Педро Санчес.

"Републиканската левица " си издейства тези договаряния в подмяна на поддръжка за следващото идване на власт на Санчес при започване на месеца, ход, който беше признат зле от "Заедно за Каталуния ", показва Агенция Франс Прес.

Мандатът на Тора трябваше да завърши през 2021 година, само че в понеделник Народното събрание го лиши от пълномощия като районен законодател, след правосъдно решение, тласнало двете каталунски сепаратистки партии до ръба на разпад.

Тора би трябвало да се срещне със Санчес на 6 февруари в Барселона, с цел да уточнят дневния ред на договаряния за политическата обстановка в района, заяви Ройтерс.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР