Регионалният министър Николай Нанков обяви, че продължава да се работи

...
Регионалният министър Николай Нанков обяви, че продължава да се работи
Коментари Харесай

Търгът за тол системата е обжалван от два от отхвърлените кандидати

Регионалният министър Николай Нанков разгласи, че продължава да се работи по предварителния проект за въвеждането на тол системата от идната година

© Анелия Николова Още по тематиката
Тол-системата поевтиня с 50 млн. лева от ниската цена на австрийската Kapsch

Почти сигурният победител в държавната поръчка е компания с европейски опит и евтина оферта, въпреки надпреварата да беше проведено зле
4 окт 2017
Двама на тол-финала за 200 млн. лева

Цените на австрийската Kapsch и " Тол България " ще бъдат отворени в сряда, останалите четири участника са отстранени
2 окт 2017
ТОЛ-кова доста очакване

Поръчката за създаване на тол-система най-сетне стигна до стадия " отваряне на предложения ", само че дългото очакване докара до представянето на екстравагантна концепция: страната да построи системата
17 авг 2017
Нанков заплаши жалбоподатели по търга за тол-системата с иск за пропуснати изгоди

Не стана ясно всички обжалвали компании ли засяга районният министър в заканата си или съответна
19 юли 2017 Процедурата по създаване на тол системата, която към този момент лиши година и половина, още веднъж ще се забави поради обжалвания. Причината е, че два от шестте участника в публичната поръчка оспорват отстраняването си. Жалбите са подадени на 19 октомври - няколко седмици откакто организация " Пътна инфраструктура " избра за победител консорциума " Капш трафик солюшънс " с водеща компания австрийската Kapsch с цена от 149.99 млн. лева

По време на чуване в Народното събрание министърът на районното развиване Николай Нанков заяви, че с цел да се избегне ново закъснение на процедурата, ще бъде поискано авансово осъществяване на контракта със спечелилия участник. Обикновено Комисия за защита на конкуренцията се преценява с настояването на страната, тъй че подписването на контракт с спечелилия евентуално ще стане до края на годината.

Нови тъжби

Сагата с построяването на тол-системата вървеше към своя свършек откакто при започване на октомври за победител бе определен консорциума " Капш трафик солюшънс ". Компанията се състезава на финалната права единствено с българското обединяване " Тол България ", в което влизат " Телелинк ", " Сирма груп " и " Сиенсис ", само че то предлложи по-висока цена и имаше по малко точни на техническите индикатори. Общо шест предложения бяха подадени, макар късия период от 24 часа за предложенията.

В четвъртък вечерта стана ясно, че има две импортирани тъжби. Според регистъра на Комисията за защита на конкуренцията те са подадени от други двама участници, отстранени на по-ранен етап- чешката " Толлнет " и обединяването " БГ път ", в което влизат българската " Контракс " и унгарската I-cell. От данните все още не се вижда с какви претекстове двете компании апелират процедурата, само че няма постъпило искане за налагане на краткотрайни ограничения.

Зам.-изп. шеф на " Контракс " Яко Пилософ изяснява в изявление за " 24 часа ", че те, а и останалите три претендента, са отхвърлени по официални аргументи - едно устройство. " Остранява се един от участниците - " Толнет " с претекста, че един от препоръчаните рутери не дава отговор на условията. А двамата траяли участници оферират същото техническо решение, т.е. и те е трябвало да бъдат отстранени ", споделя Пилософ.

Държавата: ще желаеме да подпишем

Новото развиване на случая бе коментирано и от районния министър Николай Нанков, който заяви по време на чуване в Народното събрание, че ще се изиска авансово осъществяване на поръчката от определената компания, както и че след запознаване с претекстовете на жалбоподателите страната ще пледира " за бързо изговаряне на институциите и способените органи, най-много Комисията за защита на конкуренцията ". " Знаем какъв риск поемаме, само че нямаме нито ден за губене ", е споделил още Нанков пред депутатите, представен от пресцентъра на районното министерство. По думите му за последните пет месеца нещата по тол системата са придвижени " съвсем до необратим край ", а екипът е подготвен да направи всичко за стартирането на системата през идната година.

Управляващите бързат с внедряването на системата, тъй като чакат приходите от прекосяване на камиони през българските пътища да набъбнат в пъти - до към 1 милиарда лева годишно. Ако обаче страната подпише, а Комисия за защита на конкуренцията и съдът върнат някой от участниците в процедурата, това ще сътвори огромен безпорядък и риск за разноски на страната.

Тол системата се чака да обхване към 16 хиляди км или 80% от републиканските пътища като рейсовете и тежкотоварни коли ще заплащат за изминато разстояние по цени на километър, които следва да бъдат избрани. За леките коли ще се употребяват електронни винетки с закрепени цени. Пред депутатите районният министър е съобщил още, че с постъпилите тол такси след 2020 година ще се финансира доизграждането на автомагистрала " Хемус ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР