Регионалният министър Андрей Цеков представи приоритети и екипа си, с

...
Регионалният министър Андрей Цеков представи приоритети и екипа си, с
Коментари Харесай

Регионалният министър се закани да не работи на парче

Регионалният министър Андрей Цеков показа цели и екипа си, с който ще работи в ръководеното от него ведомство. Министерство на регионалното развитие би трябвало да основава условия по този начин, че страната да се развива по метод, по който да се интегрира стопански, културно и като общество, да основава условия районите да наваксват изоставането по отношение на европейските ни съседи, да сме добре свързани с директните ни териториални съседи и да има условия за вложения, на просвета и на обществени действия, изясни Цеков на конференция пред публицисти като цели пред себе си и пред екипа му.

Изоставането на работата на парче и започването на работа по стратегически цели на страната е идната трета основна задача пред управлението на Министерство на регионалното развитие.

" За да стигнем до такава степен, докъдето желаеме да стигнем е да опазим това, което имаме - контролът и методът, по който се разходват поверените му средства ", сподели министърът. Министерство на регионалното развитие разполага с 2.5 до 2.8 милиарда лева бюджет, които средства би трябвало да бъдат разходвани за републиканска пътна мрежа, за нейното възобновяване и поддържане, както и да се подкрепят общините за благоустройство, водоснабдяване.

Управленската стратегия на държавното управление е краткосрочна и е с 18-месечен небосвод , одобрена е от партиите, подкрепили държавното управление и целите са свързани с обезпечаване на транспарантен ефикасен механизъм за бюджета на министерството освен за пътната инфраструктура, само че и финансиране на общините за създаване на предпочитани обекти. Разликата с досегашните подходи е това, което е заложено е финансирането да се реализира на програмен принцип и да има заделени средства, които да образуват Фонд за подкрепяне на общинското развиване. Средствата по фонда ще бъдат предоставяни на база на точни, ясни и справедливи критерии на показан прецизен и явен асортимент, посочи Цеков.

Фондът ще бъде основан от началото на 2024 година за на дофинансиране на към този момент стартирали общински планове. След приемането на бюджета за 2023 ще бъдат подписани анекси, посредством които да им бъде обезпечено допълващото финансиране за плановете. Разликата спрямо преди ще бъде, че средствата няма да бъдат отпускани предплатено.

Като втора стъпка пред Министерство на регионалното развитие, Цеков открои построяването и поддържането на републиканската пътна мрежа като тежко завещание . Законът за пътищата, който е част от нормативните актове планува, че пътищата би трябвало да се построяват и поддържат въз основата на тактика. Такава тактика е била призната през 2015 година с небосвод до 2022 година АПИ ще би трябвало да създава капиталови стратегии, които да са обществени и въз основата, на които да се бюджетира, да се организират публични поръчки и строителство или ремонт

В момента има вакуум, тъй като няма настояща тактика и в интервала сред 2022 и актуалният миг работата на АПИ не се прави съгласно написания в закона стратегически метод, уточни Цеков. Към сегашния миг има работна група към АПИ за създаване на такава тактика, техническа помощ ще окаже и Световна банка. Реалността е такава, че един подобен документ се създава на база от 12 до 18 месеца, открои районният министър и увери, че няма да се работи сляпо и на парче. Такава тактика би трябвало да покаже кои пътни сектори се нуждаят от ремонт в този момент и кои могат да бъдат отсрочени.
 Министерство на регионалното развитие спря публични поръчки на АПИ за ремонт и поддръжка на пътищата за 4 милиарда лева
Министерство на регионалното развитие спря публични поръчки на АПИ за ремонт и поддръжка на пътищата за 4 милиарда лева

Спешно се изготвят правила за осъществяване на нови процедури, с цел да не се забавят дейностите

Цеков уточни още, че не е построен Коридор номер 8 до Република Северна Македония, не е приключена Автомагистрала " Европа ", която да ни свърже със Сърбия, не е построен Коридор номер 4, който да свърже румънската с гръцката граница, не е построена Автомагистрала " Черно море ", не е построена връзка от Русе до Маказа и не е построена Автомагистрала " Хемус ", която да съживи Северна България, уточни Андрей Цеков.

Това, което е допустимо да бъде построен една част от пътя Видин-Ботевград, посочи той. Ще бъдат построени и автомагистралата сред Видин и Монтана . Дотук обаче свършва хубавото, отчаян е министърът.

Цеков регистрира, че не по-розово е ситуацията, касаещо Автомагистрала " Струма " и секторът към Кресненското дефиле. Договорите са под изискване, а провокациите са, че има позитивна оценка за Оценка на въздействието върху околната среда по източното било на Кресненското дефиле. Към момента определеното решение от служебния кабинет за трасето в посока Гърция е да минава през актуалното Кресненско дефиле - две ленти в една посока със съответните ограничения за запазване на биоразнообразието. Това обаче не е сполучлив вид, разяснява министърът. Това, което има намерение Цеков да предложи на Министерски съвет е да има нова процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за второ трасе по източния скат на дефилето. В рамките на програмния небосвод на Оперативна програма " Транспорт и транспортна инфраструктура " България би трябвало да разполага с действителна пътна връзка с Гърция през Кулата, надява се той.

Следващият болен въпрос за районния министър е Автомагистрала " Хемус " с сектори от 1 до 9. Той видя доста нарушавания на Закона за публичните поръчки (ЗОП) от " Автомагистрали ". Правните последствия по Закон за обществените поръчки е, че договорите за " Хемус " по правосъден ред могат да бъдат оповестени за недействителни и разтрогнати. Основният проблем пред страната е по какъв начин да изплати договорите или да търси несъблюдение от страна на изпълнителите, с цел да приключи договорите. Работна група би трябвало да излезе с предложение към Министерски съвет какво тъкмо би трябвало да се направи по тематиката. Виждането на Цеков е, че публичният интерес постанова да се строи Автомагистрала " Хемус ", само че не непременно, а законосъобразно и средствата, които се разходват дейно и икономично, да се заплащат за нещо, което е преференциално.

Последният въпрос пред Андрей Цеков е пътното поддържане. Това е активност, която не е строителна, а спомагателна активност, която цели да държи пътищата и да съхранява техните експлоатационни характерности. Това е един тип пътна козметика - да се закърпят дупки, да се почисти сняг и да се изрежат шубраци, изясни районният министър. Това, което Цеков е заварил е, че служебният кабинет е упълномощил контракти за спешно и зимно разчистване до избор на реализатор с едни релативно лимитирани бюджета. Към момента договорите са настоящи и въз основа на тях е осъществено зимното поддържане през миналата зима, като са правени и спешни поправки, посочи Цеков. Той отхвърли да навлиза в коментар дали бюджетите са вярно заделени.

Регионалният министър обаче е обезпокоен от това, че публичните поръчки за пътното поддържане, оповестени през февруари при започване на месец юни доста прибързано били оценени в границите на няколко дни и били формирани протоколи за избори на реализатори за пътното поддържане. На финала обаче бил класиран единствено по един реализатор от всички участници. Одитът демонстрира, че са нарушени 7-8 разпореждания на Закон за обществените поръчки и че са били изразходвани погрешно обществените средства за възлагане на публични поръчки за пътното поддържане.

Още идната седмица ще бъдат оповестени нови публични поръчки по критерии за възлагане на най-ниска цена за пътното поддържане.

Зам.-министри на районното развиване и благоустройството ще са Ангелина Бонева, Василена Терзийски и Николай Найденов.
 Строежът на Автомагистрала
Строежът на Автомагистрала " Хемус " се оскъпявал единствено с 30%, а не двойно

За районния министър е в полза на обществото автомагистралата да продължи да се строи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР