Регионалният исторически музей в София събра над 500 експоната за

...
Регионалният исторически музей в София събра над 500 експоната за
Коментари Харесай

Експонати от Лувъра пристигнаха у нас

Регионалният исторически музей в София събра над 500 експоната за нова краткотрайна експозиция. Тя ще бъде изложена в Голямата зала и ще показа експонати от Музейния център в Созопол, Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Бургас. У частие ще вземе и музеят " Лувър " в Париж.

Експозицията " Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите " беше публично открита през вчерашния ден, а посетителите на музея ще могат да й се насладят до 10 март 2019 година

За мен е чест, че в годината, в която Регионалният исторически музей - София отбелязва 90 години от основаването си , посрещаме галерия с присъединяване на музея " Лувър " в Париж, съобщи на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочи, че единствено три години след откриването на непрекъснатата експозиция на Музея, той се е трансформирал в желано културно средище измежду жителите и гостите на града, като към този момент са гостували експозиции от Италия, Япония и Германия.

Изложбата, за която част от експонатите дойдоха от Лувъра, е резултат от съдействието и културния продан сред България и Франция.

Дипломатическият консултант на шефа на парижкия музей Алберто Виал съобщи, че Лувърът си сътрудничи със 75 страни, като съдействието с България е едно от най-активните.

Експозицията показва историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол) през призмата на археологическите изследвания на града.

Те са стартирани през 1904 година от френския посланик барон Жюл Александър Дегран и са продължени от най-известните тогава български откриватели. От 2002 година насам в проучването на Аполония още веднъж се включва и френски екип.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР