Регионалният исторически музей в Кюстендил ежемесечно организира работилница за деца,

...
Регионалният исторически музей в Кюстендил ежемесечно организира работилница за деца,
Коментари Харесай

Деца от Кюстендил ще се учат да шият цървули в знак на почит към български войници

Регионалният исторически музей в Кюстендил ежемесечно провежда работилница за деца, на разнообразни тематики. Утре стартира ноемврийското издание на тематика “ Изработка на цървули “, което ще продължи до 17-ти ноември.
Тематиката на занятията е обвързвана с първата война, в която България е въвлечена след своето избавление и която тя печели като независима нация. Това е Сръбско-българската от 1885 година война, последваща акта на Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския контракт през юли 1878 година, насочва силите в отбрана на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се чака военна реакция. Ето за какво, точно на южната граница се концентрира огромна част от българската войска. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия атакува Княжеството на 2 ноември 1885 година
Само няколко дни лишава на българските бойци да изминат пешком дистанцията от южната до западната граница и да правят героичен подвизи по бойните полета на към 30 километра от столицата, докъдето сръбската армия стига съвсем гладко за два дни. Сърбите са отблъснати при Сливница на 7-ми ноември и през идващите няколко дни българската войска победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва сключване на Букурещки кротичък контракт и интернационално признание на Съединението.
Спомените на очевидци и участници в тези събития разказват героизма на бойците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пешком с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.

В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се концентрира върху направа на част от облеклото на елементарния човек, взел участие в тях. Тя ще се организира на 15-ти, 16-ти и 17-ти ноември от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния ъгъл за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил и ще показа един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало – опинчарството, съобщи за сътрудник на Actualno.com от града Валентин Дебочички - шеф на музея.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР