Регионалният исторически музей - София представя изложбата „Синтез“ – индонезийски

...
Регионалният исторически музей - София представя изложбата „Синтез“ – индонезийски
Коментари Харесай

Индонезийски и български текстил и бижута в Музея за история на София

Регионалният исторически музей - София показва изложбата „ Синтез “ – индонезийски и български текстил, артефакти и бижута. Тя се провежда от посолството на Индонезия в България със съдействието на музея. Експозицията гостува в зала „ Временни изложения “ в интервала 10 юли – 30 август.

Изложбата е част от поредицата „ Чудесата на Индонезия “. Основната концепция е представянето на съществуващи сходни точки сред изкуството на Индонезия и България както в исторически аспект, по този начин и в съвремеността. Първата част от експозицията включва текстил и тъкани от Ява, Суматра, Бали и Източна Нуса Тенгара с разнообразни техники на направа: тъкане, батик (използва се восък при рисуването на тъкани), тай-дай (връзват се обособени елементи на плата или преждата, с цел да не всмукват боите, с които се обработва). В претекстовете е вложен метафизичен смисъл, а боите са ярки и естествени.

Друга част от изложбата демонстрира индонезийски бижута, направени от злато, сребро и дърво. Те са от разнообразни интервали – най-ранните са от IX в., а най-късните от XIX в. На част от бижутата са потърсени паралели измежду сходни предмети с български генезис.

Изложбата „ Синтез “ показва още редица мостри на изкуството – статуя, мебели, маски, облекло, кукли за обичаен индонезийски спектакъл, предмети от индонезийския обичай. Характерният жанр на богато накичване се предава от потомство на потомство.

Сред експонатите могат да се видят: дървен скрин за медикаменти от Суматра; стол за обрязване; дървени кукли „ клитик “ за куклен спектакъл XVII в.; церемониални племенни тъпани; носилка за бебе с мъниста от племето Даяк и др.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР