Регионалният исторически музей - София открива постоянната археологическа експозиция "Антична

...
Регионалният исторически музей - София открива постоянната археологическа експозиция "Антична
Коментари Харесай

Регионалният исторически музей в София открива постоянната археологическа експозиция Антична Сердика

Регионалният исторически музей - София открива непрекъснатата археологическа експозиция "Антична Сердика " в Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика " на 17 септември от 13.00 часа в закритото археологическо равнище под бул. "Княгиня Мария Луиза " 2, оповестяват от музея за Българска телеграфна агенция.

Комплексът показва инсули /жилищни квартали/ по протежението на основните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския хайлайф. На повърхност от 6000 кв. м са експонирани остатъци от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет здания с жилищни и производствено-търговски функционалности. Повечето постройки разполагат със лична отоплителна система и хигиенични пространства. Отличават се с интериорна украса.



Сн. Регионален исторически музей - София

Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена изцяло в една от постройките. От голямо значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм - епископската базилика на Протоген, в която евентуално се е провел Сердикийският събор от 343 година, както и резиденцията на архиепископ Леонтий от края на VI в.

Проучванията са осъществени в интервала 2010 - 2012 година по отношение на реконструкцията на централната градска част на София и построяването на втората метролиния.

Съпътстващата стратегия на откриването предлага детски просветителни ателиета и галерия с фотографии от процеса на археологическите изследвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР