Регионалните китайски правителства получават значителни приходи от продажбата на държавна

...
Регионалните китайски правителства получават значителни приходи от продажбата на държавна
Коментари Харесай

Спасяват продажбата на държавна земя

Регионалните китайски държавни управления получават обилни доходи от продажбата на държавна земя. Сумата е малко над половината от общите данъчни доходи на страната. Това поддържа бюджета на множеството градове, даже огромни като Пекин и Шанхай, които претърпяват постоянен строителен взрив, само че също и на тези, които минават през рецесия в бранша на недвижимите парцели, оповестява изданието Nikkei Asia.

Със 16% са се нараснали доходи от продажбата на държавна земя в Китай през 2020 година, до 1.30 трлн. USD, което е еквивалент на данъчната сума, събирана от Данък добавена стойност и корпоративните налози върху приходите.

В резултат на намаляването на приходите от налози поради пандемията провокирана от ковид, събираемостта на налозите на централната и локалната власт е намаляла с 2.3% през предходната година, до 2.4 трлн. USD, което е намаляване за първи път от 44 години насам. Така постъпленията от продажбата на земя са 55% от въпросния индикатор по отношение на 26% през 2015 година

Китайските провинции постоянно продават земя на строители на кондоминиуми. Местните управляващи също по този начин събират пет типа налози, свързани с недвижимостите, в това число данък за прилагане на градската земя. Постъпленията от въпросните пет типа налози набъбнаха четири пъти за последните 10 години до 2019-а и доближиха 25% от приходите на локалните органи на властта. Данните за 2020 година към момента не са оповестени.

В огромните градове – Пекин и Шанхай, продажбите на държавни земи скочи двойно през предходната година. Постъпленията от покупко-продажбите в Пекин набъбнаха с 15%, а в Шанхай – с 50%. Ръст се следи и в някои вторични мегаполиси, като Чунцин и Сиан.

От друга страна, броят на продадените имоти в градовете Тиедзин и Джънджоу са се съкратили през предходната година по отношение на 2019-а. По този метод постъпленията от продажби на имоти са се оказали по-ниски от плануваните.

Някои градове ползват правилото на престояване, с цел да поддържат пазарите си на недвижими парцели. През януари Фуджоу прекрати да изисква от заявителите да обитават непрекъснато в града да показват своята възраст, с какво се занимават и степента си на обучение при регистрация. Югоизточният китайски град се стреми да притегли освен висококвалифицирани експерти, само че и в допълнение работници-мигранти от селските райони.

Суджоу ще записва тези, които живеят в жилища чартърен, като им обезпечи достъп до по-качествени държавни услуги, което ще притегли нови поданици.

Крайбрежният гадина Циндао ще смекчи разпоредбите, които лимитират регистрацията на претенденти с висше академично обучение. Дори Гуанчжоу, с неговия постоянен пазар на недвижими парцели, подхваща аналогични ограничения. В Хайнан също чакат надарени експерти и бизнесмени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР