Регионалните избирателни комисии (РИК) може да направят контролното преброяване на

...
Регионалните избирателни комисии (РИК) може да направят контролното преброяване на
Коментари Харесай

Разписките от машинно гласуване на евровота може да се броят в РИК

Регионалните изборни комисии (РИК) може да създадат контролното броене на разписките от машинното гласоподаване на европейските избори в неделя. Това съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева.

" Обмисляме вид за последващи избори да се направи такова броене или във всички избори, или да се направи инспекция на инцидентен принцип ", сподели Цанева.
 Мая Манолова желае от ЦИК контролно преброяване на машинния избор
Мая Манолова желае от ЦИК контролно преброяване на машинния избор

При подозрение, Конституционният съд ще брои разписките

Припомняме, през вчерашния ден омбудсманът излезе с отворено писмо, съгласно което в Секционните изборни комисии (СИК) в деня на вота няма да има контролно броене на гласовете от машинния избор.

Според методическите инструкции, резултатите от машинното гласоподаване се разказват в общ протокол с резултатите от гласуването с хартиените бюлетини в съответните секции.

Закриват камерите в изборните секции в неделя , взеха решение членовете на ЦИК. Всички камери в изборни пространства да бъдат изключени от 7 до 20 ч. Устройствата би трябвало да бъдат с покрити обективи .

До 25 май партиите могат да записват покровителите си в РИК . До момента ЦИК е записала 2575 наблюдаващи от 14 неправителствени организации . Отказ е получила фондация, която по закон няма право да записва наблюдаващи.

От Централната изборна комисия са одобрили 84 контракта за общо 569 000 лева за медийни пакети.

Бюлетинитет за всички секции в чужбина към този момент са доставени.
 ЦИК предизвестява, че хората не се ориентират с бюлетината
ЦИК предизвестява, че хората не се ориентират с бюлетината

В ЦИК са постъпили 60 сигнала и 26 тъжби

Относно постъпили сигнали, Цанева сподели, че гласоподавателите не се ориентират за номерата на преференциите в бюлетината. Тя подсети, че гласоподавателят би трябвало да попълни първо вота си в квадратчетата, където са партиите, обединенията и самостоятелните претенденти, а по-късно, в случай че желае да гласоподава и с преференция в кръгчетата за претендент от съответната листа . Бюлетината би трябвало да има и втори щемпел, откакто бъде упражнено правото на глас, тъй като другояче тя ще е недействителна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР