Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки в

...
Регионалните дирекции по горите в страната започват масови проверки в
Коментари Харесай

Проверки за нелегална търговия с коледни дръвчета в Пловдив

Регионалните дирекции по горите в страната стартират всеобщи инспекции в комерсиалната мрежа за противозаконна продажба на коледни дръвчета. Всеки извършител ще бъде санкциониран. Екипът ни в Пловдив потърси препоръките на експертите за това по какъв начин да открием подобаващите за празниците елхи.

Пловдив

За да сте сигурни, че купувате коледно дръвчето, добито по легален метод, то наложително при продажбата му би трябвало да има пластмасова пластина.
инж. Мирослав Димитров, шеф на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: Бели пластини с правоъгълна форма, надлежно със серия и шестцифрен номер.Също по този начин могат да бъдат и жълти с овална форма.
Пластината е за еднократна приложимост. Тя се закрепва на тъкмо несъмнено място - под второто отклонение от върха на отсеченото дръвче. Серията и номерът се вписват в транспортния билет, който наложително би трябвало да съпровожда коледните елхи когато те се транспортират от мястото на което са добити до комерсиалната мрежа.
инж. Мирослав Димитров, шеф на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: По този метод всяка една елха може да бъде тествана от къде идва, от къде е добита, има ли съответното позволение за рандеман на коледните елхи.
В случай, че не откриете тези отличителни знаци или имате подозрения за противозаконна търговия, може да подадете сигнал на националния тел. 112, след което ще последва наложителна инспекция.
инж. Мирослав Димитров, шеф на Регионалната дирекция по горите в Пловдив: Съответната глоба в Закона за горите е от 50 до 500 лв. и имуществена глоба в размер от 100 до 1000 лв.. Ако се установи, че длъжностно лице е направило някакво нарушаване - тогава към този момент санкциите са в по-голям размер и са от 300 до 5000 лв..
Ела, смърч и бял бор са най-често предлаганите в комерсиалната мрежа. От дирекцията по горите в Пловдив предлагат да си купите коледно дръвче с корен. Така след приключването на празниците ще може да го засадите в двора си или в природата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР