Регионални законодатели гласуваха днес за отмяна на преките избори за

...
Регионални законодатели гласуваха днес за отмяна на преките избори за
Коментари Харесай

Екатеринбург отмени преките избори за кмет

Регионални законодатели гласоподаваха през днешния ден за анулация на директните избори за кмет в четвъртия по величина град на Русия, което бе наказано от градоначалника, който е критик на президента Владимир Путин, заяви организация Франс прес.

Кметът на Екатеринбург Евгений Ройзман, който бе определен през 2013 година с 5-годишен мандат, бе единственият от висшите районни представители, разрешили си обществено да подлагат на критика Путин и да поддържат опозиционния водач Алексей Навални.

Депутатите в Народното събрание на Свердловска област гласоподаваха с 42 гласа „ за “ и 4 „ срещу “ промени в закона за изборите на органи за локално самоуправление.

Въпреки митинги, последният от които бе в понеделник и събра към 2000 души, те анулираха уговорка за директно избиране на кмета на 1,5-милионният Екатеринбург, която бе в действие от 2010 година С смяната това ще вършат общинските съветници.

Екатеринбург бе един от дребното огромни съветски градове, в които жителите имаха право на директен избор на кмет.

Ройзман съобщи, че решението е „ засегнатост за жителите на града “. Той изрази убеденост, че кандидатурата му няма да бъде обсъждана още веднъж за поста, а пък и той нямал проекти за нов мандат.

От Кремъл обявиха, че не е имало интервенция в решението. „ Това напълно е в прерогативите на локалното районно законодателно заседание, заради което не можен нито да се месим, нито да разясняваме “, съобщи Дмитрий Песков, представител на съветския президент Владимир Путин.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР