Регионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ)

...
Регионални форуми като Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ)
Коментари Харесай

България ще споделя опита си в реформите със страните от Западните Балкани

Регионални конгреси като Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) и Берлинския развой са добра среда, с цел да приказваме един с различен, с цел да увеличим знанието и разбирането един за различен макар политическите несъгласия. Инициативата се трансформира в прагматичен инструмент за съдействие, насърчаващ съответни планове, икономическият напредък и непоклатимост на района. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева в обръщението си към срещата на външните министри от Процеса за съдействие в Югоизточна Европа в Сараево. С това се отбелязва краят на председателството на Босна и Херцеговина на организацията.

„ От София до Сараево стигнах за 5 часа със аероплан, което демонстрира какъв брой едва сме свързани, само че освен в транспортен аспект, само че и в цифровата инфраструктура, сред бизнеса, по тази причина поддържаме целите на вашето председателство на ПСЮИЕ”, сподели Захариева и акцентира, че за Европредседателството сътрудници са я убеждавали, че това не е известна тематика, само че не се е отказала.

"Доволна съм, че румънското, финландското и хърватското председателство не престават нашата работа, опитваме се да убедим и останалите страни от Европейски Съюз, че започването на договаряния с Република Северна Македония и Република Албания е обстановка, от която и Западните Балкани, и Европейски Съюз ще завоюват. Искаме да ви подкрепим с нашия административен опит в усвояването на европейските фондове, с цел да не извършите същата неточност като нас в предприсъединителния интервал, когато не успявахме да се оправим добре с плановете - обърна се Захариева към страните от Западните Балкани. - "Сега сме в топ 3 на страните, които усвояват най-добре структурните фондове на Европейски Съюз. Често в района има задоволително средства и механизми за финансиране, само че няма административен потенциал, с цел да се осъществят на процедура плановете.”

Захариева прикани още дипломатите от външните министерства от участничките в ПСЮИЕ да обсъдят по какъв начин организацията да стане по-видима и работеща, защото има доста районни формати.

„ Лош знак е, че две страни не са тук - Косово и Албания. Пет страни от Европейски Съюз не признават Косово, само че други 23 от Европейски Съюз го направиха, и мисля, че е открита формула, в която Косово да взе участие в разнообразни интернационалните конгреси, в които са и страни, които не признават тази държава”, добави Захариева.

Очаква се след министерската среща, след която стартира и конгрес на държавните и държавни ръководители от страните от ПСЮИЕ, да бъде признат финален документ, в който се удостоверява желанието за европейска вероятност на района, съдействието в битката с екстремизма, тероризма, трафика на хора и оръжие, прането на пари и корупцията.

Участниците приветстват резултатите от Срещата на върха в София през май 2018 година и дават обещание да работят за съгласуваност във всички аспекти.

Процесът за съдействие в Югоизточна Европа извършва ролята на конгрес за политически разговор за страните от района. Инициатор за основаването на самодейността е България, като началото е положено със Софийската декларация за добросъседски връзки, непоклатимост, сигурност и съдействие на Балканите, призната през 1996 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР