Регионалната здравна инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грипа

...
Регионалната здравна инспекция в Пловдив обяви предепидемични мерки срещу грипа
Коментари Харесай

Пловдив пред епидемия от грип, обяви предпазни мерки

Регионалната здравна ревизия в Пловдив разгласи предепидемични ограничения против грипа в региона. Това е една областите, в които в последните дни внезапно се покачва заболеваемостта.

Лекарите в района записват към 90 нови пациенти дневно записват лекарите, като заболеваемостта е 121 на 10 000 души при приблизително за страната 119 на 10 000. Грипна зараза се афишира, в случай че заболеваемостта доближи стойности от 250 на 10 000 души.

За интервала 1-7 януари са записаните 419 случаи на ОРЗ против 151 случаи по отношение на миналата седмица. По данни на районната здравна ревизия най-висока е заболеваемостта измежду децата, във възрастови групи 0-4 година и 5-14 година

За ограничение на заболеваемостта РЗИ-Пловдив е изпратила писмо до лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и кметовете на общини в региона, в които предлага следните предепидемични ограничения:

1. Преустановяване на плановите съвещания на здрави и бременни дами и кърмачета. 

2. Преустановяване провеждането на профилактични прегледи и имунизации.

3. Прекратяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. 

4. Повишаване взискателността при осъществяване на утринния филтър в детските заведения за недопускане на заболели деца и личен състав.

5. Повишаване взискателността при осъществяване на санитарно противоепидемичните мероприятия в детски и образователни заведения, в това число антисептичен режим и постоянно проветряване. 

6. Незабавно информиране на РЗИ отдел " Противоепидемичен надзор " при вписване на голям брой случаи от ОРЗ с грипоподобна картина. 

7. Обслужване на заболели от грип и ОРЗ от ОПЛ по домовете. 

8. Системно и дейно наблюдаване и лекуване на болни оставени на домашно лекуване, както и интензивен патронаж на деца с медико-социален риск от страна на персоналните лекари. 

На този стадий не се не разрешават плановите интервенции.

Грипът тази година ни нападна малко по-късно за разлика от предходната година, когато подрани.  Първият грипен вариант за сезона беше регистриран при 14-годишен пациент на 5 декември. Според епидемиолозите този сезон върлуват три разнообразни грипни щама  -  " Мичиган ", " Хонконг " и " Ямагата ", като на този стадий " Хонконг " господства.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР