Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово обяви грипна епидемия от

...
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Габрово обяви грипна епидемия от
Коментари Харесай

Обявиха грипна епидемия в Габровско

Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Габрово разгласи грипна зараза от на следващия ден до 28 януари в общините Дряново и Трявна.

Заболяемостта на бебетата и децата във възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години е надхвърлила хиляда болни на 10 хиляди души, оповестиха от РЗИ.

В Трявна от грип и остри респираторни заболявания са болни 340 на 10 хиляди души, а в Дряново - 302 на 10 хиляди души.

Предепидемична е и ситуацията в общините Габрово и Севлиево, където броят на заболелите се усилва.

Грипната почивка за учениците от Дряново и Трявна ще е от на следващия ден до 26 януари. В Габрово и в Севлиево ще има постоянни образователни занятия.

От РЗИ осведомиха, че в Дряново и в Трявна би трябвало да се вземат ограничения здравното обслужване на болните от грип и вирусни инфекции да се прави по домовете, болните с леки и приблизително тежки форми на грип да се изолират и да се лекуват в домовете си, да се преустановят плановите интервенции, свижданията в лечебните заведения, както и работата на детските и женските съвещания.

От през днешния ден в община Благоевград не се учи поради грипна зараза . Спират се детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения и профилактичните имунизации.

В пловдивската община Брезово също не се учи поради грипа.

Епидемия към този момент беше оповестена и за областите Перник и Пазарджик, няма занятия в обособени учебни заведения в областите Търговище, Силистра и Враца.

Предепидемична конюнктура има в областите Стара Загора, Пловдив, Софийска и Русе.

Болните от грип внезапно се усилват и в София. На ден приблизително към 25-20 души минават през профилирания кабинет по грипа във ВМА, сподели по Българска национална телевизия доцент полк. Георги Попов - шеф на Катедрата по инфекциозни заболявания във ВМА.
По думите му, равнището на заболеваемост в София внезапно се е нараснало през почивните дни. Прегледаните са били инфектирани с грипния вирус Б.

"Грипният вирус Б е един троянски кон. След него съвсем постоянно следва една по-голяма инвазия и епидемиологично разпространяване на грипния вирус А, което чакаме в идващите седмици ", добави експертът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР