Регионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството

...
Регионалната политика не се изчерпва с допълнителните трансфери на правителството
Коментари Харесай

Президентът: Финансовата децентрализация ще постави на дневен ред приоритетите на общините

Регионалната политика не се изчерпва с спомагателните прехвърляния на държавното управление и изисква съответна данъчна политика за действително овластяване на локалните управляващи. Финансовата децентрализация ще сложи на дневен ред целите на общините. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира среща през вчерашния ден вечерта в Тутракан с кмета на града Димитър Стефанов и с представители на общинското управление. Държавният глава посети Тутракан във връзка празника на града и тържественото отбелязване на 80-години от сключването на Крайовската конвенция, с която България си връща Южна Добруджа.

Ролята на страната за привличането на повече вложения, които да насърчат заетостта и да лимитират емиграцията на младежите, беше във фокуса на срещата. По думите на президента, с изключение на гарантирането на сигурност, упованията на жителите от по-малките обитаеми места са и за внезапно възстановяване на качеството на образованието и за налично опазване на здравето.

Финансирането на общините посредством дотации да регистрира освен броя на популацията, само че и на обособените обитаеми места и техните характерни потребности, акцентира кметът Стефанов. Като основен проблем за Тутракан той открои обезлюдяването, което изисква своевременна политика за неговото разрешаване, в това число посредством механизми за поддръжка на дребните производители и персоналните стопанства. По думите на Димитър Стефанов, със непокътнатата си природа и богатото културно-историческо завещание Тутракан има всички дадености да се развива сполучливо и като туристически център, и в региона на земеделието и производството на храни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР