Регионалната комисия задвижи промени в няколко законопроекта, които разгледа на

...
Регионалната комисия задвижи промени в няколко законопроекта, които разгледа на
Коментари Харесай

Регионалната комисия задвижи дигитализацията на имотния регистър

Регионалната комисия задвижи промени в няколко законопроекта, които прегледа на съвещанието си. Тя даде зелена светлина за дигитализацията на имотния указател – значима стъпка, обвързвана с осъществяването на Плана за възобновяване и резистентност. Освен това общините получиха нова пролонгация за показване и утвърждение на общите си устройствени проекти.
Дигитализацията на имотния указател
С 13 гласа „ за “ бяха признати измененията в Закона за кадастъра и имотния указател, които бяха импортирани от Министерския съвет. Против и въздържали се нямаше.

Припомняме, че в базата данни на имотния указател ще влязат специфични електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписаните актове и приложените към тях документи. По този метод всичко, което се води на хартия, ще се води и в електронна форма. Според законопроекта дигитализацията на хартиения списък би трябвало да завърши до 30 юни 2026 година, като би трябвало да бъдат сканирани над 40 млн. страници.

При разискването на текстовете стана ясно, че най-вероятно ще бъдат цифровизирани единствено документите, само че не и скиците и чертежите, съпътстващи имотните партиди.

Общините също ще би трябвало да цифровизират масивите си, като те ще срещнат компликации с овехтелите документи, предизвести Цветен Боев, някогашен шеф на Агенцията по кадастър. Той разяснява, че по пилотен план на Световната банка от 2001 година до 2007 година са били цифровизирани към 8 млн. страници, което допуска, че крайният период от 2026 година най-вероятно ще би трябвало да бъде продължен.
Общите устройствени проекти на общините
Общините получиха нова пролонгация за разработване на Общите устройствени проекти. Те са от извънредно значение, тъй като регламентират площите, на които може и не може да се строи. През последните години обаче локалните управляващи непрестанно получават отсрочвания с промени в Закона за устройство на територията. Според последната такава, те трябваше да са подготвени с проектите си до 1 януари 2023 година

Сега ГЕРБ и Българска социалистическа партия оферират нова смяна, като дават период на общините да са подготвени с проектите до 1 януари 2025 година Бяха прегледани два законопроекта – единият бе импортиран от Манол Генов и група народни представители от Българска социалистическа партия, а другият – от Младен Шишков и група народни представители от ГЕРБ. Текстовете обаче са идентични, желаната пролонгация – също. Мотивите са свързани със забавяния при избора на реализатор по Закон за обществените поръчки, обжалвания. Също по този начин мъчно набиране на информация, обвързвана със съответната територия и нужна за разработване на проектите. Процедурите по публично разискване са дълги, както и последващото координиране на плановете със съответните институции – Регионална инспекция за опазване на околната среда, НИНКН и други

Манол Генов (БСП) добави, че мъчно има и при оценките по Оценка на въздействието върху околната среда, само че има кметове, които преднамерено бавят проектите и преследват други ползи. По думите му е добре да се намерения и за възможни наказания за такива кметове.

Виолета Комитова („ Български напредък “) разяснява, че при договорите, които Министерство на регионалното развитие подписва с кметовете би трябвало да има уговорка, която да задължава на всеки един или два месеца, общините да показват напредъка по проекта. Така ще се знае в кой е виновността – дали в институция, дали в кмет.

Не би трябвало механично всякога да удължаваме периодите. Трябва да разберем какъв е казусът с тези проекти. Има риск от безучастие и корупционни практики в общините “, разяснява Йордан Терзийски („ Продължаваме промяната “)

Въпреки опасенията, и двата законопроекта бяха признати с 16 гласа „ за “ и 4 въздържали се.
Фотоволтаици
Комисията не одобри промени в Закон за устройство на територията, импортирани от Владислав Панев и група народни представители от Демократична България, които касаят построяването на фотоволтаични мощности за лично прилагане. Промените плануват понижаване на административната тежест при построяването на такива уреди с мощ до 10.8 киловата. Идеята е те да подлежат на осведомителен режим, без да е нужно издаването на позволение за градеж за слагането им.

Почти всички членове на комисията показаха терзания с текстовете. Петя Аврамова (ГЕРБ) разяснява, че ще се отстрани експертизата на проектанти и други и няма никой да носи отговорност за слагането на оборудванията. Комитова (БВ) разяснява, че процедурите би трябвало да са разнообразни за еднофамилните къщи и блоковете.

10.8 киловата е потреблението на един апартамент, само че това се показва в нужна повърхност от 50 квадрата за фотоволтаици. Трябва да се подходи по различен метод, тъй като два жилището ще изземат целия покрив. “

Освен нея, представители на Камарата на инженерите в капиталовото планиране и Камара на архитектите в България също разясниха, че текстовете би трябвало да се поправят. Тяхното предложение е въпреки всичко да остане опция проектантите да реализират авторски контрол. Трябва да бъдат уведомявани и енергоразпределителните сдружения.

Панев разяснява, че текстът е минал през енергийна комисия, само че с концепцията да бъдат направени промени сред първо и второ четене.

Законопроектът бе отритнат с 14 гласа „ въздържали се “, 2 – „ за “, а срещу нямаше.  

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинимотен указател Агенция по кадастър интеграция с Имотния указател цифровизация Регионална комисия Закон за устройство на територията организационен проект фотоволтаични панели ПоследниНай-четениПолитика 28 Регионалната комисия задвижи дигитализацията на имотния указател Енергетика 1364 Плаващата плантация Proteus следи слънцето и добива доста повече сила (видео) Накратко 1932 Вечерни вести: Кабинет на малцинството; Ново „ швейцарско предписание “ и възбрана на инхауса Политика 312 Забраната на инхаус процедурите е с крачка по-близо Компании 12125 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 10482 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 5648 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 5194 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиЗабраната на инхаус процедурите е с крачка по-близоНова инспекция на Европейска комисия удостовери: България е подготвена за ШенгенЕП призна Русия за държавен терористичен спонсо
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР